Annons

”Vattenförbrukningen är extremt ojämn”

Nyheter ​Hyresgästerna har en extremt ojämn vattenförbrukning. Därför vill hyresvärden Wallenstam införa individuell mätning och debitering.
I går berättade Hem och Hyra om att den privata hyresvärden Wallenstam vill införa individuell mätning och debitering av varm- och kallvattenförbrukningen i närmare 500 lägenheter i Kista i nordvästra Stockholm. Hyresgästföreningen har motsatt sig det. Dels för att frågan inte förhandlats, dels för att hyressänkningen på 37 kronor per kvadratmeter och år anses för liten.
I dag berättar Alrik Hafström, chefsjurist för Fastighetsägarna, som företräder Wallenstam i hyresnämnden, hur man resonerar.
– Förbrukningen är extremt ojämn. En del hyresgäster gör av med extremt mycket vatten medan andra har en normal förbrukning. Tanken är att de som förbrukar mycket vatten ska tänka sig för och göra av med mindre, säger Alrik Hafström.
 
Han anser i motsats till Hyresgästföreningen att frågan ryms inom förhandlingsordningen och det kommer han att hävda i sitt svar till hyresnämnden.
– Det här är en fråga som är gemensam för hyresgästerna och ska således omfattas av förhandlingsordningen.
Fastighetsägarna tror liksom Hyresgästföreningen att individuell vattenmätning kommer att bli vanligare och att detta fall kan bli vägledande.
– Inte minst med hänsyn till miljön. En del av miljonprogrammets byggdes så att hushållselen ingick i hyran. Många av dessa hus har byggts om. Förhoppningsvis kan vi göra det med vattenförbrukningen också.
Läs mer om vattenstriden i Kista och vad Hyresgästföreningen tycker här
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet Han använde för lite varmvatten och blev uppsagd - värden backar i sista stund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.