Annons

Vätterhem gör upphandling för miljarder

Jönköping "En av Sveriges största byggupphandlingar av bostäder". Så beskriver Vätterhem den miljardupphandling som just nu pågår. Bostadsbolaget sätter också en maxgräns för hyran.
Foto: Vätterhem
Ett av områdena som ingår i upphandlingen är Strandgängen norr om Jönköping.

Upphandlingen gäller all nyproduktion som bostadsbolaget kommer att ha under sex år, totalt runt 1500 nya bostäder. Värdet bedöms till tre miljarder kronor och Vätterhems mål är att välja ut tre entreprenörer, som man kommer att teckna avtal med.

Syftet med miljardupphandlingen är enligt bolaget, att få ned produktionskostnaderna och att bygga bostäder med både hög kvalitet och rimliga hyresnivåer.
— Vi har satt en gräns på hyran, på högst 1600 kronor per kvadratmeter och år. Det är vårt sätt att kliva fram mycket tidigare, vi kan inte acceptera att det bara blir dyrare och dyrare. Vi vill bygga så prisvärt som möjligt, säger vd Thorbjörn Hammerth.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Upphandlingen gäller byggprojekt i bland annat Fagerslätt i Huskvarna, Öxnehaga, Strandängen, södra Munksjön och Ekhagen. Anbuden ska vara inlämnade senast den 20 december och bedömningsprocessen kommer att ske i januari och februari nästa år.

Rekordhögt byggande

Bostadsbristen i Jönköping är akut. Aldrig tidigare har så många stått i kö hos Vätterhem, berättar P4 Jönköping. Det handlar om mer än 25 000 personer. Thorbjörn Hammerth tror att läget kommer att vara fortsatt tufft de närmsta åren, men det kommer en ljusning småningom tror han.
— Jag tror att i alla fall de närmsta fem åren kommer att vara fortsatt tuffa, men Jönköping har fått upp ångan. Det byggs som aldrig förr, Vätterhem har inte byggt så här mycket sedan 1960-talet.

Annons
Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.