Annons

Vd nöjd med långsiktig hyreslösning

Falköping Fyra Skaraborgsbolag har förhandlat klart. Dan Sandén, vd för största bolaget Skövdebostäder, är nöjd med att få en långsiktig lösning genom ett tvåårsavtal.

– Det är en fördel för oss eftersom vi kan planera vår verksamhet över en längre tid. Men det är också positivt för hyresgästerna som nu vet hur deras hyresutveckling kommer att se ut de närmsta åren, säger Skövdebostäders vd Dan Sandén.

Hyrorna i Skövde höjs nu med två procent från 1 april nästa år och sedan med ytterligare 1,55 procent 1 januari 2014. För Skövdebostäder har målet varit att hålla nere hyreshöjningarna men samtidigt kunna hålla igång underhållet. Närmast på tur står nu omfattande stamrenoveringar av drygt 600 lägenheter i stadsdelen Södra Ryd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Efter det har vi gått igenom alla våra lägenheter från 50-, 60- och 70-talen. Vi har haft ett stort underhållsberg som vi i princip betat av och det är förstås skönt, säger Dan Sandén.

Per Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen, håller med om att ett långsiktigt avtal är positivt.

– Då vet hyresgästerna vad de får betala under ett tag framöver. Dessutom har Skövdebostäder fått ökade kostnader för fjärrvärme och ett saftigt avkastningskrav från sin ägare, Skövde kommun. Därför är det bra att redan nu ha gjort upp om nivåerna. 

Annons
Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Per Johansson säger att höjningen landar på en nivå som är jämförbar med länets övriga bolag i samma storlek.

– Framförallt är jag nöjd med att hyresgästerna slipper höjningar de tre första månaderna nästa år, säger han.

Även i Falköping går hyrorna upp med 1,65 procent från och med årsskiftet. Det är mer än en halvering av bolagets yrkande på 4,2 procent och Magnus Elsing, förhandlare hos Hyresgästföreningen, är nöjd med att ha pressat kravet.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Under förhandlingen har bolaget reviderat sin drift- och underhållsbudget till en rimligare nivå vilket gjorde att vi kunde komma överens, säger han.

Vd Anders Johansson konstaterar att bolaget kanske kommer att tvingas minska något på underhållet, eftersom höjningen blev lägre än vad de hade hoppats på.

Annons

– Men jag tycker ändå att vi hittat en rimlig hyresnivå. Vi får visserligen hålla igen lite på planerade åtgärder men å andra sidan drar vi inte upp hyrorna för mycket, säger han.

Utöver Skövdebostäder och Hyresbostäder har ytterligare två bolag i Skaraborg nyligen förhandlat färdigt. Dels Tidaholms Bostads AB, som höjer hyrorna med 1,5 procent, och dels Vara Bostäder vars hyresgäster får sina hyror höjda med 1,57 procent. I båda fallen träder höjningarna i kraft vid årsskiftet.

Här kan du läsa mer om samtliga färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Vd:n för Hyresbostäder i Falköping efter råttangreppet: "Vi får riva ut golvet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.