Annons

VFAB vill höja hyrorna vid nyår

Vadstena Vadstena fastighets AB har planer på att höja hyrorna. Bolaget har begärt en höjning med 1,3 procent från 1 januari.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Vadstena fastighets AB vill höja hyrorna med 1,3 procent.

För en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle det innebära 65 kronor mer i månaden.

Enligt kommunägda VFAB:s vd Lars Larenius är det till stor del kostnadsökningar som ligger bakom kravet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ingen enskild post som sticker ut. Vi räknar med löneökningar. En ny taxa gör att vattenkostnaderna sjunker och soptaxan ligger stilla. Men värme och el går upp lite, förklarar han.

VFAB har också ambitionen att öka underhållet under nästa år.

– Våra hyresgästenkäter har de senaste åren visat att det finns en tydlig generell vilja om det. Man vill ha underhåll och det är viktigt att leva upp till det, säger Lars Larenius.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren konstaterar att kravet ligger under genomsnittet, både i länet och i landet, bland de hyresvärdar som hittills begärt hyreshöjning.

– Men min bedömning är att det ändå är i högsta laget om man tänker på det ekonomiska resultatet, säger Håkan Dahlgren.

Han menar att det finns förhandlingsutrymme.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Jag utgår ifrån att det finns sådant som vi kan diskutera.

I det brev som skickas med e-post eller vanlig post till Hyresgästföreningens medlemmar finns en länk till en enkät på internet. Hyresgästföreningen vill på så sätt få in information och synpunkter som kan vara bra att känna till inför förhandlingen.

Annons

Detta är inte unikt för medlemmar som bor hos VFAB, utan enkäten bifogas alla medlemsutskick som görs inför årets hyresförhandlingar. Enligt Håkan Dahlgren har responsen varit god hittills och framför allt gläds han åt att det är många som valt att bocka i rutan att de kan tänka sig att engagera sig på något sätt.

– Det är 20-25 procent som har kryssat i den rutan hittills, säger Håkan Dahlgren.

Han tror att enkäten är ett bra komplement till andra kontaktvägar för den som vill framföra något inför förhandlingen.

Läs också Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd
Länkar

VFAB vill höja hyrorna vid nyår

Vadstena Vadstena fastighets AB begär en hyreshöjning på i genomsnitt 1,46 procent.

Det är från 1 januari som kommunägda bostadsbolaget VFAB vill höja hyrorna. Yrkandet har överlämnats till Hyresgästföreningen och förhandlingarna inleds på tisdag nästa vecka.

– Vi får se vad som ligger bakom. Vi har fått sifferunderlaget, men brukar ha en grundligare genomgång när vi träffas, säger Håkan Dahlgren, Hyresgästföreningens förhandlare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

VFAB har en ovanligt stor andel lägenheter med kallhyra och yrkandet ser olika ut för olika lägenheter, beroende på om värme ingår eller inte. Men i genomsnitt landar kravet på 1,46 procent, vilket motsvarar 73 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor. Det är precis samma nivå, i procent, som Bostadsstiftelsen Platen i grannkommunen Motala har begärt.

Annons

– Det man kan notera är att fjärrvärmen dragit i väg i Vadstena de senaste åren, men inför nästa år ser priset inte ut att stiga lika mycket och det är positivt, säger Håkan Dahlgren.

Inför 2014 innehöll VFAB:s yrkande ett värmetillägg för lägenheter med varmhyra på 6,50 kronor per kvadratmeter och år. Inför årets förhandling begär man två kronor.

Läs också

VFAB har drygt 700 lägenheter i Vadstena och Borghamn.

Annons

Hem & Hyra har förgäves sökt bolagets vd Lars Larenius för en kommentar.

Läs också Så blir din hyra 2021 i Östergötland VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.