HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

VFAB vill höja hyrorna

Vadstena Vadstena Fastighets AB vill höja hyrorna med i genomsnitt 2,8 procent 1 januari. Dyrare fjärrvärme är en av orsakerna bakom kravet.

En sådan höjning skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle bli 140 kronor dyrare. Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren konstaterar att kravet är lägre än det som Bostadsstiftelsen Platen i grannkommunen Motala presenterade förra veckan. Platen vill höja med 3,25 procent. Men det är samma typ av kostnader som ökar mest, det vill säga löner, reparationer och fjärrvärme. Enligt de uppgifter som Hyresgästföreningen har fått från VFAB så stiger fjärrvärmepriset med över sex procent nästa år.

– I och med att uppvärmningskostnaden utgör en ganska stor del av hyran så blir det kännbart, säger Håkan Dahlgren.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

VFAB köper sin fjärrvärme från en liten lokal leverantör, den enda som finns att välja på i Vadstena.

– Det är en monopolsituation och det är inte så bra. Men det är ingenting som är unikt för Motala och Vadstena, säger Håkan Dahlgren.

Annons

VFAB har en ovanligt stor andel lägenheter med kallhyra, omkring en fjärdedel av beståndet på sammanlagt drygt 700 lägenheter, och för dem är kravet lägre.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Vi får se om vi kan hitta någon väg att försöka begränsa höjningen och det tror jag att vi ska finna, säger Håkan Dahlgren och fortsätter:

– Något som är gynnsamt nu är att räntorna ligger lågt och inte förväntas stiga heller.

Annons

Förhandlingen inleds 4 december.

Läs ocksåHögre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena

VFAB:s vd kommenterar kravet:
Dyrare fjärrvärme bakom hyreskrav i Vadstena

Fakta: Hyreskrav i länet

Flera kommunägda bostadsbolag och bostadsstiftelser vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Kindahus: 2,88 %Platen, Motala: 3,25 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6 %Stångåstaden, Linköping: 2,3 %Vadstena Fastighets AB: 2,8 %

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.