Annons

”Vi har börjat med en handlingsplan”

Öckerö Öckerö Bostads AB ska bli bättre på att prioritera rätt och att kommunicera med sina hyresgäster. Det ska även bli bättre städning utomhus. Det lovar bolagets vd Hans Andreasson.
Foto: Gustaf Görfelt
Öckerö Bostads AB (Öbo) är Storgöteborgs minsta kommunala bostadsbolag och äger 400 lägenheter.

Öbo är det kommunala bolag i Storgöteborg som har minst nöjda hyresgäster.

– Vi har gjort en egen undersökning, och när vi jämför den med Hyresgästföreningens ser vi att dragen stämmer överens. Vi tror oss veta på vilka punkter vi behöver förbättra oss, och vi har börjat med en handlingsplan för att bli bättre, säger Hans Andreasson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enkäten visar att hyresgästerna på Öckerö känner sig trygga, men annars är många av dem missnöjda med flera saker.

– Till exempel får vi låga siffror för reparation och underhåll. Vi tycker inte att vi har pengar till att göra mer på den fronten, men däremot ska vi bli bättre på att det vi gör verkligen har koppling till vad hyresgästerna vill. Det gäller att prioritera rätt, säger Hans Andreasson.

För att komma dit tänker Öbo införa ett system med prioriteringskategorier. När en hyresgäst gör en felanmälan ska det också vara tydligt hur lång tid man kan förväntas få vänta innan felet åtgärdas.

Annons
Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.

Punkten ”närmiljö” får också låga poäng i Hyresgästföreningens enkät.

– Vi får erkänna att det funnits fog för det, men nu har vi köpt in en sopmaskin som vi ska ta i bruk snart på gångar och parkeringar, säger Hans Andreasson.

Den punkt som får allra lägst poäng är dock ”inflytande”.

Läs ocksåNu höjs hyrorna på Öckerö

– Det är en jobbigare puck att göra något åt. Vi vet att det finns en önskan att kunna påverka underhållet i lägenheterna mera, men att att administrera individuella val är kostsamt och stjäl resurser från underhållet, säger Hans Andreasson.

Istället tänker bolaget jobba på att bli bättre på att kommunicera med hyresgästerna, dels via sin hemsida och facebook, dels genom att ha fler öppna möten. Att bara träffa den lokala hyresgästföreningen räcker inte, konstaterar Andreasson. Öbo måste nå fler, inte minst boende som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen.

Annons

LÄS MER:

Bertils värd får sämst betyg

Nya sophus kan höja hyran

Läs också Mimers hyror klara efter strandning Nöjda lokalhyresgäster hos Vätterhem Nya hyror på Öckerö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.