HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill bygga mer än utlovat

Luleå Det var med buller och bång affären blev officiell. Men Rikshem vill inte att Hyresgästerna ska märka någon större skillnad.
Foto: Göran Lindh
,

Det var väl känt att Luleå kommun i ett uppdaterat ägardirektiv sa att Lulebo var en för stor aktör på den lokala marknaden. Fastigheter skulle säljas. Och i juni kom beskedet att Rikshem köper cirka 1 600 lägenheter, sju samhällsfastigheter samt åtar sig att bygga 560 lägenheter.
– Vi vill bygga mer än så, säger Malin Söderman, Rikshems regionchef för Uppsala och Luleå

Kritiken blev först massiv. Mest troligt beroende på att affärens storlek var så omfattande, något få var beredda på.
– Kritiken vi hört om, har framför allt varit i samband med politiska diskussioner, och det är inget vi lägger oss i, säger Malin Söderman.
– Nu har vi suttit ned med Hyresgästföreningen och samtalen har varit mycket bra. Dessutom har vi öppnat en digital frågelåda på vår hemsida, så att alla som undrat om saker har kunnat få svar.

Läs ocksåEfter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Ingångna avtal gäller, är ingångsläget när Rikshem successivt ska ta över det köpta beståndet. Målet är att ägarskiftet ska märkas så lite som möjligt.
– Ambitionen vi har är att hyresgästerna ska känna att det blir bra. Ingen behöver vara orolig, säger Malin Söderman.
– I samtalen med Hyresgästföreningen har vi tagit till oss vilka frågor som är viktiga. Saker som bofonder och liknande. Och jag upplever det som att allt flyter på, på ett för hyresgästerna bra sätt.

Men de som bor i de aktuella bostadsområdena saknar information. Sedan affären blev känd har inget klarnat.
– Vi vet att några fastigheter ska säljas. Kanske blir det bland annat den jag bor i. Eller också blir det inte det, säger Lena Holmqvist, som bor på Kallkällan i Luleå.
– Det känns ganska rörigt och osäkert. Många undrar också hur man tänkt när det är renoverade och välskötta fastigheter som säljs. Är det inte där Lulebo kan tjäna pengar? Nå, vi får se vad som händer.

Dagarna efter att det blev klart att Rikshem köper en stor del av Lulebos bestånd, dök en fråga upp: Vad har Hyresgästföreningen emot privata värdar?
– Absolut ingenting, säger regionchefen Henry Magnusson.
– Vi blev tagna på sängen och ifrågasatte direkt affären. Kanske uppfattades det som att vi hade synpunkter på köparen. Det har vi inte.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Han poängterar att det är en oro över framtiden för allmännyttiga Lulebo, som Hyresgästföreningen känner och som också skapade den omedelbara reaktionen. Det är inkomstgivande bestånd som säljs, samtidigt som det finns ett stort behov av renoveringar och underhåll.
– En konsekvensbeskrivning av att sälja 1600 lägenheter hade varit på sin plats. Man ska inte glömma en viktig sak i det här, att det är människors hem som säljs.
Hyresgästföreningen har suttit i samtal med Rikshem och tonen har varit positiv, säger Henry Magnusson.
– Rikshem vill vara en privat allmännytta. Menar man allvar med det är det bra.

Fakta: Rikshem

* Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.* Bolaget äger 21000 bostäder, varav 5000 äldreboendelägenheter och omkring 1000 studentbostäder.* Rikshem har 134 anställda.* I Luleå köper Rikshem fastigheter på Porsön, Kallkällan och Mjölkudden.

Läs också Tolv år från att förskolan tömdes tills det blir bostäder Lulebohärvan växer – flera företagare har anhållits Gratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.