Annons

Vill välkomna nyanlända – fick 50 000 kronor

Kil De lokala Hyresgästföreningarna i Kil och Kristinehamn har fått pengar för projekt som ska välkomna och integrera nyanlända i redan segregerade bostadsområden.

Den nationella Hyresgästföreningen avsatte i höstas två miljoner kronor i en pott där de lokala föreningarna runt om i landet kan söka pengar för att öka integration och välkomnande av nyanlända.

Nu har Hyresgästföreningarna i Kil och Kristinehamn ansökt och beviljats pengar från potten till två av varandra oberoende projekt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Kil handlar det om bostadsområdet ”Gränderna”.

– Det är ett av Värmlands mest segregerade bostadsområden och det är där vi kommer att satsa. Pengarna ska bara gå till verksamheten, ingenting till några arvoden så det kommer skapa mycket bra verksamhet. Vi har redan satt ihop två arbetsgrupper – en från SFI och en från Hyresgästföreningen, säger Håkan Jivesand som är verksamhetsutvecklare i Värmland.

Annons

I ansökan är föreningen öppen med att den sak man behöver börja att arbeta med är de egna fördomarna. Hur kommer det sig?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi diskuterade det här med fördomar ganska mycket. Ska det bli någon integration måste man utmana och arbeta med sina egna fördomar först. Det gäller både för arbetsgruppen inom Hyresgästföreningen och för den från SFI, säger han.

Totalt sökte och fick Hyresgästföreningen i Kil 30 000 kronor från potten på två miljoner. Projektet kommer att samarbeta med Region Värmland, ABF, Kilsbostäder, SFI, Språkcaféet Jalla, Guldjobbet, Kils kommun. 

I Kristinehamn sökte och beviljades föreningen 20 000 kronor.  Där vill föreningen rikta in sig på området Innerstaden i centrala Kristinehamn. Ett bostadsområde med hyresfastigheter runt små innergårdar.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det har varit en del turbulens kring vissa innergårdar som vi hoppas kunna stävja med det här. Vi vill att de på gården ska trivas med varandra. Vi börjar med att gå ut till de boende med en enkät för att få in förslag på vad som kan göras, säger Håkan Jivesand.

I Kristinehamn samarbetar man redan med ABF, Kristinehamnsbostäder, KFUM och SFI. Men även idrottföreningar, hantverksföreningar, ideella organisationer och företag kommer att bjudas in att delta.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.