HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: ”en smärre miljökatastrof”

Eskilstuna Eskilstunabon äger och bor i en villa hon har beskrivit som ”en smärre miljökatastrof”. Därför vädjade hon om att få behålla sin hyrestvåa – där hon enligt värden bara förvarade möbler och andra saker.
Foto: Mattias Frödén/Shutterstock
I många år bodde kvinnan i Fröslunda, dock inte i huset på bilden. Men sedan 2016 äger hon en villa i kommunen där hon har bott medan lägenheten enbart ska ha använts för förvaring.

Kvinnan bor sedan flera år tillbaka i en villa i Eskilstuna kommun. Hon har visserligen inte varit skriven på adressen mer än några månader, men hade under flera år en särskild postadress dit plus ett fast telefonabonnemang.

Och sedan 2016 är hon registrerad som ägare till huset.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Samtidigt har hon haft en hyreslägenhet – kontraktet skrev hon under för över 25 år sedan. Men i juli förra året sade hyresvärden Kfast upp henne eftersom bolaget hävdade att hon inte bodde i lägenheten. Enligt Kfast har den bara använts som lagringsutrymme för möbler och andra prylar. Grannarna ska inte ha sett till henne på många år.

Lägenheten en livlina

Men kvinnan vägrade att acceptera uppsägningen eftersom lägenheten har fungerat som en livlina för henne. Här har hon kunnat bo i en bostad ”med någorlunda normal husvärme”.

Annons

Villan hon bor i saknar nämligen uppvärmning, enligt kvinnan. Dessutom menar hon att luften är farlig att andas på grund av betong som rasar in, plus att det bara är en tidsfråga innan väggarna faller samman.

Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Detta har hon förklarat i två handskrivna brev till hyresnämnden, där hon sammanfattat sitt villaboende med orden ”huset är en smärre miljökatastrof”.

Tar tid att rensa

Kvinnan skrev även att hon inte skulle vara kvar i villan längre än nödvändigt, men att det tar tid att rensa bland alla saker i hennes båda hus. Förutom villan äger kvinnan även en sommarstuga, på en tomt med sjönära läge.

Taxeringsvärdet på de både fastigheterna uppgår till drygt fyra miljoner. Generellt motsvarar taxeringsvärdet 75 procent av marknadsvärdet.

Annons
Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Någon bevisning för att villan verkligen var i så dåligt skick presenterade aldrig kvinnan. Hon dök heller inte upp när hyresnämnden höll en förhandling om hennes ärende.
– Hon har i princip medgett att hon inte bor i lägenheten och sedan ska den ju ha använts som förråd, säger hyresrådet Anders Gustavsson som ledde förhandlingen.

Måste lämna

Men framför allt är hon sedan den 31 oktober förra året folkbokförd på villaadressen. Utgångspunkten är att folkbokföringsadressen ska återspegla var en person bor, om det inte finns särskilda omständigheter som talar emot det. Några sådana omständigheter fanns inte i det här fallet, vilket gjorde att nämnden slog fast att hon måste lämna lägenheten.

Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.