HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Villaflytt provocerade Helsingborgspolitiker

Helsingborg Jan Björklund (S) bor i hus som de flesta toppolitiker. När han flyttade från sin hyresrätt blev han provocerad – oerhört provocerad.
Foto: Petra Martinsson
Jan Björklund är oppositionspolitiker i Helsingborg för socialdemokraterna. Här i sina egna villakvarter.

När Jan Björklunds mamma flyttade och han fick chansen att köpa villan i Helsingborg slog han och hans fru till. Inte minst för att barnbarnen börjar bli ganska många.
Flytten gick från en hyresrätt i stan på cirka 115 kvadratmeter till ett hus på ungefär lika många kvadratmeter men med tillhörande källare och trädgård. I och med flytten sänkte paret sina boendekostnader.
– Även om jag har sett orättvisan innan blev den väldigt mycket tydligare nu. Att jag i en stad som Helsingborg kan köpa en villa och få lägre boendekostnader än när jag bodde i en hyresrätt  är oerhört provocerande, säger Jan Björklund.

Han vill arbeta för att bland annat skattesystemen mellan boendeformerna jämnas ut.
Om Jan Björklunds och andra politikers bostadserfarenheter spelar någon roll för den politiska agendan tycker han inte är helt lätt att svara på.
– Jag har funderat, tänkt och vill inte tro det men skillnaden mellan äganderätt och hyresrätt blir påtaglig om man själv upplever det.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Jan Björklund tycker inte det är anmärkningsvärt att det är relativt få toppolitiker som bor i hyresrätt utan nästan alla i hus.
– Vi har kommit upp i åldern och  har hunnit göra jobb- och bostadskarriär, jag tror inte det är konstigare än så.

Enligt Hem&Hyras kartläggning av alla skånska kommunalråd bor 9 av 10 i villa. Inte helt okomplicerat enligt David Karlsson, forskare vid Göteborgs universitet.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor Peter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.