Annons

Villaflytt provocerade Helsingborgspolitiker

Helsingborg Jan Björklund (S) bor i hus som de flesta toppolitiker. När han flyttade från sin hyresrätt blev han provocerad – oerhört provocerad.
Foto: Petra Martinsson
Jan Björklund är oppositionspolitiker i Helsingborg för socialdemokraterna. Här i sina egna villakvarter.

När Jan Björklunds mamma flyttade och han fick chansen att köpa villan i Helsingborg slog han och hans fru till. Inte minst för att barnbarnen börjar bli ganska många.
Flytten gick från en hyresrätt i stan på cirka 115 kvadratmeter till ett hus på ungefär lika många kvadratmeter men med tillhörande källare och trädgård. I och med flytten sänkte paret sina boendekostnader.
– Även om jag har sett orättvisan innan blev den väldigt mycket tydligare nu. Att jag i en stad som Helsingborg kan köpa en villa och få lägre boendekostnader än när jag bodde i en hyresrätt  är oerhört provocerande, säger Jan Björklund.

Han vill arbeta för att bland annat skattesystemen mellan boendeformerna jämnas ut.
Om Jan Björklunds och andra politikers bostadserfarenheter spelar någon roll för den politiska agendan tycker han inte är helt lätt att svara på.
– Jag har funderat, tänkt och vill inte tro det men skillnaden mellan äganderätt och hyresrätt blir påtaglig om man själv upplever det.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jan Björklund tycker inte det är anmärkningsvärt att det är relativt få toppolitiker som bor i hyresrätt utan nästan alla i hus.
– Vi har kommit upp i åldern och  har hunnit göra jobb- och bostadskarriär, jag tror inte det är konstigare än så.

Enligt Hem&Hyras kartläggning av alla skånska kommunalråd bor 9 av 10 i villa. Inte helt okomplicerat enligt David Karlsson, forskare vid Göteborgs universitet.

Annons
Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Domstol avfärdar historia om svartmögel - man som hyrde villa får betala över 330 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.