Annons

Politikers boende – ett underbetyg av hyresmarknaden

Skåne Endast en av tio skånska toppolitiker bor i hyresrätt. Det är ett underbetyg av hyresmarknaden som i allt större utsträckning finns till endast för dem med lägre inkomster, menar bostadsforskaren Martin Grander.
Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet.
Foto: Anders Paulsson
Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet.

Hem & Hyras kartläggning av skånska politikers boende visar att nära nio av tio väljer villa eller bostadsrätt. Endast drygt en av tio bor i hyresrätt. Samtidigt bor var fjärde skåning i hyresrätt.

Att så många politiker bor i ägt boende är ett underbetyg för hyresmarknaden. Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet, har i sin forskning visat att hyresmarknaden i allt större utsträckning finns till för dem med lägre inkomster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här ligger i den utvecklingen. Vi ser att det i hyresrätt bor folk med lägre inkomster. Det har varit en trend en längre tid, men nu eskalerar det, säger Martin Grander.

Annons

Politiker har i allmänhet en starkare social position och oftare än andra ett kapital att investera i en bostad.

– Det är enklare att komma in på bostadsmarknaden om man har ett kapital, antingen själv eller genom sina föräldrar, än att stå i bostadskön. Och har man väl kommit in och börjat göra kapitalvinster så är det ofta svårare att vända tillbaka till hyresmarknaden, säger Martin Grander.

Annons
Läs ocksåHallands politiska makthavare väljer villa

– Det vore förstås bra om det fanns en större spridning bland politiker hur de bor, men det viktiga är att ha kunskap om bostadsmarknaden, säger Martin Grander.

Läs också I Skåne bor makten i villa "Politiker borde bo som vanligt folk" Villaflytt provocerade Helsingborgspolitiker Forskare: "Politiker formas av sina erfarenheter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.