HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Politikers boende – ett underbetyg av hyresmarknaden

Skåne Endast en av tio skånska toppolitiker bor i hyresrätt. Det är ett underbetyg av hyresmarknaden som i allt större utsträckning finns till endast för dem med lägre inkomster, menar bostadsforskaren Martin Grander.
Foto: Anders Paulsson
Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet.

Hem & Hyras kartläggning av skånska politikers boende visar att nära nio av tio väljer villa eller bostadsrätt. Endast drygt en av tio bor i hyresrätt. Samtidigt bor var fjärde skåning i hyresrätt.

Att så många politiker bor i ägt boende är ett underbetyg för hyresmarknaden. Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet, har i sin forskning visat att hyresmarknaden i allt större utsträckning finns till för dem med lägre inkomster.

Läs ocksåHallands politiska makthavare väljer villa

– Det här ligger i den utvecklingen. Vi ser att det i hyresrätt bor folk med lägre inkomster. Det har varit en trend en längre tid, men nu eskalerar det, säger Martin Grander.

Annons

Politiker har i allmänhet en starkare social position och oftare än andra ett kapital att investera i en bostad.

– Det är enklare att komma in på bostadsmarknaden om man har ett kapital, antingen själv eller genom sina föräldrar, än att stå i bostadskön. Och har man väl kommit in och börjat göra kapitalvinster så är det ofta svårare att vända tillbaka till hyresmarknaden, säger Martin Grander.

Annons
Läs ocksåI Skåne bor makten i villa

– Det vore förstås bra om det fanns en större spridning bland politiker hur de bor, men det viktiga är att ha kunskap om bostadsmarknaden, säger Martin Grander.

Läs också "Politiker borde bo som vanligt folk" Villaflytt provocerade Helsingborgspolitiker Forskare: "Politiker formas av sina erfarenheter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.