Annons

Vinstkrav ledde till strandning

Arvidsjaur Hyresförhandlingarna i Arvidsjaur har strandat. Hyresgästföreningen accepterar inte det krav på vinst som kommunen satt på Arvidsjaurhem.

Arvidsjaur kommun beslutade 2012 att det egna bostadsbolaget Arvidsjaurhem ska ge åtta procents avkastning 2013. Det innebär att hyrorna måste höjas med cirka tre procent för att bolaget ska kunna redovisa en tillräckligt stor vinst, 1,4 miljoner, vid årsskiftet.

– Det kan vi inte gå med på. Ett avkastningskrav ska ses som en långsiktig plan för bolaget, inte som något som ska tas ut varje år, anser Roger Enbom, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför förhandlingarna krävde Arvidsjaurhem att få höja hyrorna med 3,7 procent. Tre procent var kopplade till avkastningskravet, resterande till ökade kostnader.

Annons

Ann-Louise Samuelsson, vd på Arvidsjaurhem, säger att bostadsbolaget och Hyresgästföreningen är överens om att höja hyrorna på grund av de ökade kostnaderna, men att förhandlingarna strandade på grund av avkastningskravet.

– Det är svårt för oss att påverka det. Det är vår ägare som beslutar om avkastningskravet. Vi kan bara ta emot det och försöka agera på bästa sätt.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Förhandlingarna om hyrorna 2013 för de boende hos Arvidsjaurhem har därför strandat. Det är nu upp till den centrala hyresmarknadskommittén att komma med ett medlingsbud.

Annons
Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.