HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vinstkrav ledde till strandning

Arvidsjaur Hyresförhandlingarna i Arvidsjaur har strandat. Hyresgästföreningen accepterar inte det krav på vinst som kommunen satt på Arvidsjaurhem.

Arvidsjaur kommun beslutade 2012 att det egna bostadsbolaget Arvidsjaurhem ska ge åtta procents avkastning 2013. Det innebär att hyrorna måste höjas med cirka tre procent för att bolaget ska kunna redovisa en tillräckligt stor vinst, 1,4 miljoner, vid årsskiftet.

– Det kan vi inte gå med på. Ett avkastningskrav ska ses som en långsiktig plan för bolaget, inte som något som ska tas ut varje år, anser Roger Enbom, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Inför förhandlingarna krävde Arvidsjaurhem att få höja hyrorna med 3,7 procent. Tre procent var kopplade till avkastningskravet, resterande till ökade kostnader.

Annons

Ann-Louise Samuelsson, vd på Arvidsjaurhem, säger att bostadsbolaget och Hyresgästföreningen är överens om att höja hyrorna på grund av de ökade kostnaderna, men att förhandlingarna strandade på grund av avkastningskravet.

– Det är svårt för oss att påverka det. Det är vår ägare som beslutar om avkastningskravet. Vi kan bara ta emot det och försöka agera på bästa sätt.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Förhandlingarna om hyrorna 2013 för de boende hos Arvidsjaurhem har därför strandat. Det är nu upp till den centrala hyresmarknadskommittén att komma med ett medlingsbud.

Annons
Läs också Segdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procent Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.