Annons

Wåhlin misslyckades med att höja hyrorna kraftigt

Stockholm Hyresvärden Wåhlins misslyckades med att höja hyrorna kraftigt genom att använda ”Stockholmsmodellen”. Hovrätten går på Hyresnämndens linje och avslår deras överklagan.

Hovrättens beslut går inte att överklaga och därför kan hyresgästerna på John Bergs plan på Kungsholmen andas ut. De slipper den hyreshöjning på mellan 4 och 15 procent som hyresvärden Wåhlin fastigheter ville införa genom att använda den så kallade Stockholmsmodellen. I stället får hyresgästerna en höjning med 2,3 procent per år, en höjning som Hyresgästföreningen sagt ja till.

Greger Björkegren, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker att hovrättens beslut var väntat.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Wåhlins vill använda Stockholmsmodellen för att höja hyran, men på samma sätt som det inte går att använda en bil utan hjul, går det inte att använda Stockholmsmodellen eftersom det inte finns någon färdig modell, säger han.

Wåhlin har drivit linjen att läget och hyresgästernas efterfrågan ska påverka hyran mer än i dag. Enkelt utryckt ska en lång bostadskö till ett område leda till en högre hyra.

Men hyresnämnden och hovrätten poängterar att läget bara är en av många faktorer som används när hyran beräknas och kan inte ha så stor betydelse på hyresnivån som Wåhlin kräver.

Annons
Läs ocksåSkärpta lagen satte stopp för polisen Christians drömflyttByta lägenhet, Christian, polis, hyresnämnden

”I skälighetsbedömningen är sådant som längden på köerna av bostadsköerna av underordnad betydelse,” skriver Svea hovrätt i sitt beslut.

– Ganska väntat beslut, säger Ida Borg, hyresgäst högst upp i den fastighet som hyrestvisten handlat om. Parterna är inte överens om Stockholmsmodellen, då duger den inte som rättesnöre.

– Jag tror att detta får konsekvenser. Det är möjligt att EU kommer att pressa på för friare hyressättning.

Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Utslaget visar att 2011 års reform inte fått avsedd effekt. Det säger Fastighetsägarnas chefsjurist Tore Ljungkvist.

Annons

–  Den lagändringen byggde på krav från EU-rätten. Men lägesfaktorn fick inte den större tyngd som var avsikten. Däremot har Hyresgästföreningen fått större möjligheter än tidigare att säga nej till våra krav.

Ljungkvist ser ingen möjlighet att komma överens med Hyresgästföreningen om Stockholmsmodellen. Inte heller hyresnämnden och hovrätten har möjlighet ett fastställa hyror som båda parter kan godta.

– Då återstår att göra en ny reform, säger Ljungkvist.
 

Läs också Rätten gav Linus och Robin grönt ljus till lägenhetsbyte – "inkomsten störtdök" Sara vann mot värden – slipper betala 15 000 retroaktivt Sara - ännu ett offer för nämndens långa kötider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.