HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sara vann mot värden – slipper betala 15 000 retroaktivt

Stockholm Den långa och oroliga väntan är över för Sara Carlén och hennes grannar. Hyresvärden Wåhlin ville höja hyran för hennes lägenhet – två gånger. Men hyresnämnden stoppade höjningen.
Foto: Kristina Wahlgren/Kenneth Samuelsson
Sara Carlén slipper 15 000 kronor i retroaktiv hyreshöjning.

Hem & Hyra skrev om Sara Carlèn och hennes grannar på Möckelvägen i Årsta i höstas. Artikeln stack ut på två sätt.

Hennes ärende var det som hade väntat längst på att avgöras av hyresnämnden, ett rekord hon inte var glad över. Det andra som gjorde att ärendet stack ut var att hennes värd, Wåhlin, hade höjt hyran efter en renovering 2009 och nu ville höja en gång till utan att något hade gjorts i lägenheterna.

Läs ocksåSara - ännu ett offer för nämndens långa kötider

I december kom beskedet från hyresnämnden att de säger nej till Wåhlins krav på en ytterligare hyreshöjning på fem procent. Hyresnämndens skäl är att de jämförelselägenheter som Wåhlin ville använda som argument för att höja hyran, inte anses jämförbara. Nämnden har därför gjort en skälighetsbedömning som slutade med beslutet att säga nej till värdens krav på hyreshöjning.
– Jag är jättenöjd över beskedet, det är en stor lättnad, säger Sara Carlén.

Det var mycket som stod på spel för henne. Hade värden vunnit hade hon fått en högre hyra men också behövt betala cirka 15 000 kronor i över tre års retroaktiv hyreshöjning, pengar hon inte har.
– Med min ekonomi är jag också osäker på om jag fått ett lån, jag vet inte hur jag skulle löst det, säger hon.

Hon betalar i dag cirka 7 200 kronor i månaden för tvåan och riskerade en höjning till cirka 7 600 kronor. Att ärendet har legat i hyresnämnden i över tre år och att hyran riskerade att höjas ytterligare har också gjort att hon haft svårt att byta lägenheten mot en större.
– Intresset har varit svalt när folk fått reda på att den höga hyran kan höjas ytterligare. Jag hoppas att det blir lättare att byta nu när det inte blir någon höjning, säger hon.

Läs ocksåKaos på hyresnämnden - Maarit betalar priset

Men hyresgästerna på Möckelvägen i Årsta är inte ensamma om att vinna mot Wåhlin. Ett liknande ärende rör Wåhlins fastighet på Arkadvägen i Johanneshov. Värden höjde hyran efter renovering 2014. Men återkom senare och ville höja med ytterligare fem procent utan att något mer gjorts i lägenheterna.

Hyresnämnden sade nej och efter att Wåhlin överklagat till hovrätten har nu även hovrätten beslutat att gå på hyresnämndens linje och avslå hyresvärdens överklagan.

För Monicka Sparrman, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är hyresnämndens beslut i de båda ärendena en välkommen seger.
– Det känns väldigt bra och var helt rätt beslut, hyran ska inte höjas mer, säger hon.

Läs ocksåHyra lägenhet "för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den
Läs också HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF Krylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.