Annons

Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Göteborg Värden rev ut deras specialbyggda kök och ersatte fiskbensparketten med ett klickgolv. Sedan chockhöjdes hyran utan förhandling. Nu får fastighetsägaren betala skadestånd. ”Inte mer än rätt. Vi har blivit utsatta för ett övergrepp”, säger hyresgästen Håkan Jansson.
Håkan Jansson och Tinna Knape är fortfarande upprörda över vad hyresvärden gjort med deras lägenhet. "Helst skulle jag vilja driva det här vidare som privatperson. Men jag vet inte vad mina argument är värda, och jag vet inte heller om jag orkar" säger Håkan Jansson.

Hem & Hyra har tidigare berättat om 30-talshuset på Rosensköldsgatan i Johanneberg, Göteborg.

Här har Stig Hedlund Fastigheter AB genomfört en totalrenovering utan samråd med hyresgästerna. Sedan har företaget sagt upp alla kontrakt och tecknat nya med betydligt högre hyra. Allt utan förhandling med Hyresgästföreningen. Bara ett fåtal av de ursprungliga hyresgästerna bor idag kvar.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Nu får hyresgästernas sida dubbelt rätt mot fastighetsägaren.

För det första: hyresnämnden i Göteborg slår fast att Stig Hedlunds agerande innebär brott mot förhandlingsordningen.

Renoveringen har inte varit så genomgripande att lägenheterna ska räknas som nybyggda, vilket fastighetsägaren har ansett. Då har man inte heller rätt att sätta hyror utan förhandling.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Detta är skäl till skadestånd. Dock håller inte nämnden med om Hyresgästföreningens krav på 300 000 kronor. I stället landar skadeståndet till föreningen på 15 000 kronor.

För det andra: Stig Hedlund Fastigheter får nej på sitt krav att säga upp förhandlingsordningen för huset. Hyresvärden måste även i fortsättningen förhandla med Hyresgästföreningen, som nu kommer att kräva sänkta hyror och även återbetalning till hyresgästerna.

Annons
Sara Andersson, förhandlingsjurist Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Sara Andersson är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att det inte har så stor betydelse att skadeståndsbeloppet sänktes rejält.

– Huvudsyftet var inte att driva in pengar, utan det var en markör mot fastighetsägaren. Det viktiga är att hyresnämnden har konstaterat att hyreshöjningen var i strid med lagstiftningen. Det öppnar upp för krav på kompensation till hyresgästerna. Samtidigt vill vi förhandla fram nya hyror som ligger på en rimlig nivå, säger Sara Andersson.

Rev det helkaklade badrummet

Håkan Jansson är en av hyresgästerna på Rosensköldsgatan 11.

Hyresvärden rev ut Håkan Janssons specialbyggda kök och chockhöjde hyran efter renoveringen.
Håkan Jansson.

I hans och Tinna Knapes lägenhet innebar renoveringen bland annat att värden rev ut det specialbyggda köket från 2012, det helkaklade badrummet och den välbevarade fiskbensparketten i vardagsrummet, som ersattes med ett klickgolv.

– Det är inte mer än rätt att vi vann i hyresnämnden. Jag tycker det är för jävligt det vi blivit utsatta för, ett övergrepp på oss som hyresgäster och medborgare. Ungdomar kanske byter lägenhet som andra byter skjorta. Men när man är gammal och har bott i decennier på en plats så blir den till ett hem, till och med en borg, säger Håkan Jansson.

”Tillbaka på ruta ett”

Det viktiga för honom är att beslutet nu ser att tvinga tillbaka Stig Hedlund Fastigheter till förhandlingsbordet.

Annons

– Så vitt jag förstår är man nu tillbaka på ruta ett och ska förhandla enligt bruksvärdet. Vad det kommer att innebära för oss står skrivet i stjärnorna, men vi räknar med en lägre hyreshöjning. För vår del har inte bruksvärdet i lägenheten höjts över huvud taget, det har sänkts, säger Håkan Jansson.

Läs ocksåFörre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt Morgan Westlund, vd för Stig Hedlund fastigheter. När han svarar första gången har han inte tid att prata, och efter det har han inte gått att nå.

Men till Göteborgs-Posten säger Morgan Westlund att företaget accepterar skadeståndet. Däremot har Stig Hedlund Fastigheter inte bestämt än ifall de tänker överklaga beslutet om förlängd förhandlingsordning.

Läs också Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.