Annons

Bara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats

Strömstad "Äntligen", säger Barbro Nilsson. Nu kan hon tända lampan i sitt badrum utan att vara livrädd. Efter flera år av vattendropp från lampan är felet fixat. Men ännu har Tangen Fastigheter inte åtgärdat de övriga 18 punkter som brandskyddet radat upp. Nu hotar ett vite.
Foto: Kajsa Wedberg
Barbro Larsson har äntligen fått säker el i sitt badrum efter flera år där det droppat vatten från lampan. "Det har ju varit livsfarligt", säger hon.

Hem & Hyra har tidigare berättat om skammens hus vid infarten till Strömstad. Det har handlat om allt från söndervittrad fasad som rasat ner på gatan till farliga elinstallationer och brist på värme efter obetalade oljeräkningar.

Hyresgästföreningen har en längre tid påpekat alla fel. Hot om tvångsförvaltning har hängt över ägaren flera gånger, men i sista sekund har det kommit in pengar och en del felaktigheter har åtgärdats.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Martin Tangen Gudmundsen köpte huset på Karlsgatan i Strömstad 2004. Hans sätt att sköta huset har gett honom en plats på Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar.

När så räddningstjänsten gjorde en inspektion och fann flera briser i husets brandsäkerhet fick man ihop 19 olika punkter som måste åtgärdas. Bland annat lampan i Barbro Larssons badrum, där det läckt in vatten. Då det dessutom saknats jordfelsbrytare har felet varit ännu allvarligare.

Tangen Fastigheter fick fram till första februari på sig att åtgärda felen och bara någon dag innan slutdatumet knackade elektrikern på hos Barbro.

– Det var en jättetrevlig elektriker som fixade med elen i vår lägenhet, säger Barbro. Han lovade oss att nu ska allt vara säkert.

Annons
Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.

– Lampan läcker inte vatten längre, vi fick en jordfelsbrytare och han bytte hela elcentralen i lägenheten, eftersom han ansåg att den gamla inte var säker. Det känns väldigt skönt, säger Barbro Larsson.

Hon säger att hon känt oro för att tända ljuset i badrummet i flera år.

– Ja, det har känts livsfarligt, säger hon. Och när vi fick höra vad räddningstjänsten sa om el och vatten så kändes det riktigt kusligt. Därför är vi väldigt lättade nu när det är åtgärdat.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.
Hyresgästerna i huset har flera gånger påtalat att brandskyddet är under all kritik. Nu har räddningstjänsten gjort en litsa på 19 punkter med åtgärder som måste göras för hyresgästernas säkerhet.

Men bostadsbolaget har fortfarande inte åtgärdat de brister i brandskyddet som räddningstjänsten funnit vid en inspektion. Brandinspektör Håkan Baatz säger att tiden för det föreläggande Tangen Fastigheter fick nu har gått ut, utan att felen åtgärdats. Han säger att representanter för bolaget och en byggfirma har hört av sig och velat ha en förklaring på föreläggandet och att de tillsammans varit på plats. Men tidsgränsen för föreläggandet har gått ut och nu vidtar nästa steg i processen, att lägga ett föreläggande med vite.

– Det betyder att det kommer att nytt beslut med förslag på tidsfrist och storleken på ett vite, säger Håkan Baatz. Men nu hoppas vi naturligtvis att fastighetsägaren ser till att åtgärda felen. Det viktiga är ju att det blir bra för de boende.

Annons

När det gäller elen i Barbro Nilssons lägenhet har Baatz inte fått de handlingar som krävs för att godkänna det. Det handlar om att en auktoriserad elfirma ska visa att arbetet är gjort på ett fackmannamässigt sätt.

Tangen Fastigheter har också dömts till att betala ett vite om 50 000 kronor, då bolaget inte upprättat ett hyreskontrakt till ett par som hyr en lägenhet i huset. Paret har vid flera tillfällen begärt att få ett hyresavtal, men endast fått svaret att företagets företrädare varit på semester och därefter att hon inte kunnat resa till Sverige på grund av pandemin. Hyresgästföreningen har också uppmanat Tangen Fastigheter att ordna ett avtal, utan resultat. Efter en dom i Uddevalla tingsrätt ska bolaget nu betala ett vite på 50 000 kronor samt rättegångskostnaderna.

Hem & Hyra har inte lyckats nå Martin Tangen Gudmundsen.

Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.