Annons

Skandalvärden hotas av nya viten efter stora brister i brandskyddet

Borås "Först kommer de och kramar mig för att få en lägenhet. Sedan ska jag kyssa deras fötter”. Hem & Hyra har träffat Mohammed Radjaian. Hyresvärden som flera gånger hamnat på listan över landets värsta hyresvärdar. I mer än tio år har vi skrivit om hans sätt att förvalta sina hus. Nu har han åter igen hot om viten för undermåliga bostäder.
Foto: Kajsa Wedberg
Gården ser ut som en soptipp, i lägenheterna luktar det mögel och brandmyndigheterna har vid sin inspektion hittat en rad felaktigheter som måste åtgärdas. Åter igen är hyresvärden Mohammed Radjaian aktuell för myndigheternas ingripande. Hem & Hyra har i tio års tid skrivit om hans misskötta hyreshus.

Han har kallats Borås värsta hyresvärd, har ägt de vanvårdade Järnvägshusen i Åmål och stått med på Hem & Hyras lista över Värsta värden. Men, enligt Mohammed Radjaian själv, är det hyresgästerna som ställt till det för honom.

– Inte alla, men några, har orsakat problem som lett till att jag fått betala höga viten för brister i underhåll och säkerhet, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Brister i brandskyddet

Just nu hotas han av vite för bristande brandskydd i sitt hyreshus på Billdalsgatan på Norrby i Borås. Vitesföreläggandet är det tredje som delas ut, vilket är helt unikt i Borås.
Dessutom måste Radjaian göra en utredning om fukt och mögel i lägenheterna.

Hem & Hyra har flera gånger berättat om hur Mohammed Radjaian är som hyresvärd. Det handlar om misskötsel, vitesförelägganden och hot om tvångsförvaltning. Men ändå fortsätter han sin verksamhet. Åter igen är ett av hans hus aktuellt hos myndigheterna.

Slitna fasader, trasiga fönster och allmänt förfall. Husen på Norrby som ägs av Mohammed Radjaian har blivit en skamfläck på Norrby.

Vi träffar Mohammed Radjaian i ett av trapphusen på Billdalsgatan. Han är vänlig, men vill inte vara med på bild. Han berättar om allt han gjort för att slippa viteshoten, som nu bara ligger några veckor bort.

– Ja, ja, självklart. Det är snart ordnat, säger han, och pekar mot en av lägenhetsdörrarna.

– Alla gamla dörrar är utbytta mot säkerhetsklassade, säger han med en viss stolthet i rösten.

I nästa andetag suckar han över hur dyrt det varit. Varpå han tillägger han självklart inser hur viktigt det är följa myndigheternas krav.

Läs ocksåÅr av misär i Åmål - först nu ska politiker agera

Och det är så Mohammed Radjaian mött kritiken under alla år. Han har lovat att fixa felen, sagt att nu är det förändring och att han absolut vet vad som krävs för att hans hus ska bli godkända.

Brandingenjör Fredrik Lovén.

Fredrik Lovén är brandingenjör i Borås. Han säger att det är ytterst ovanligt att det går så långt som till hot om vite.

– Under de senaste nio åren har det bara hänt tre gånger och samtliga fall har gällt just den här fastighetsägaren.

Läs ocksåBomb i Göteborg riktades mot skandalvärd i Åmål

Samtidigt säger Fredrik Lovén att Radjaian tycks ha lärt sig en del efter storbranden i hans hyreshus på Värmlandsgatan förra året. Även där fanns vitesföreläggande för brister i brandskyddet. Det blev dock bara en månads vite. Sedan brann huset.

Förra året brann huset på Värmlandsgatan i Borås. Även det huset hade ett vite från brandmyndigheterna, men det återkallades i och med branden. Nu är det snart dags för nya hyresgäster att flytta in, efter renoveringen.

Utredningen visade att branden startat bakom ett kylskåp. Hur standarden på det brunna kylskåpet var har inte gått att få fram.

Annons
Kylskåpsfirma i källaren

Vad som däremot står klart är att innan räddningstjänsten gjorde sin brandinspektion hade en hyresgäst slagit larm. Enligt tipset bedrevs det kylskåpsreparationer i husets källare och det ska ha förvarats gasoltuber där.

– Men vid inspektionen var firman stängd och gasoltuberna borta, säger Fredrik Lovén.

Han tycker ändå att Mohammed Radjaian nu visar en vilja att ställa saker till rätta. Den viktigaste punkten, den om säkerhetsdörrarna, är nu åtgärdad. Andra brister är fortfarande kvar.

– Om han inte åtgärdar de felen så börjar vitet att ticka på och det kan bli upp emot 150 000 kronor per månad, säger Fredrik Lovén som kommer att göra en ny inspektion i slutet av januari för att se så att allt är i ordning.

Mohammed Radjaian tycker att hyresgästerna ställer till det, då de plockar ut batterierna ur brandvarna.

– Titta här, säger han, och plockar upp batterier ur fickan. Jag måste sätta i nya hela tiden. Det är besvärligt.

Och här får hyresvärden visst medhåll av Fredrik Lovén, som säger att det nog funnits brandvarnare i de flesta lägenheterna, men att de troligen plockats ner av hyresgäster som rökt inne och som tröttnat på att brandlarmet då startat. Men att det är viktigt att hyresvärden informerar och ser till att brandvarnarna sitter kvar och har fungerande batterier.

Olaglig lägenhet

Vid Räddningstjänstens inspektionen upptäcktes det också en helt olaglig lägenhet på vindsplanet. Den saknade bygglov och klassades genast som farlig att bo i, då det inte fanns några utrymningsvägar. Lägenheten ska nu vara utrymd och låst. Och ett hål som fanns i brandväggen mellan den lägenheten och vinden är nu igensatt och lagat.

Gården liknar en soptipp. ”Risk för brand, skadedjur och ohyra,” menar kommunen och ålägger hyresvärden att åtgärda detta.

Borås stad har slagit fast att gården bakom huset på Billdalsgatan måste städas. Annars blir det vite. Stadsbyggnadsförvaltningen skriver att ”…skräpet är en betydande olägenhet för omgivningen och kan leda till skada, locka ohyra och bidra till ökad brandrisk”.

Där ligger högar av gammal bråte. Allt från brädstumpar till gamla möbler.

Hem & Hyra har vid flera tillfällen gnom åren berättat om hyresvärdens misskötsel av husen på Norrby i Borås. Redan 2012 var en reporter på plats och visade hur hyresgästerna drabbades. Och året efter, 2013, berättade hyresgästerna om mögel i lägenheterna på Norrby.

Saknar en spis

Innan Mohammed Radjaian ska åka vidare kommer en hyresgäst fram till honom och undrar när han ska få en fungerande spis. Och så var det en utlovad garderob som inte kommit.

Annons

Lite besvärat lovar hyresvärden att det nog ska lösa sig. Sedan går han med raska steg vidare mot sin bil som står parkerad vid husgaveln.

Kontoret i bilen. Radjaian visar upp de dokument han har med sig i bilen. Med detta vill han visa att han åtgärdar de fel som kommunen och brandmyndigheterna ålagt honom. ”Det är viktigt. Det förstår jag”, säger han.

Och det är i bilen han har delar av sitt kontor. Han plockar fram pärmar och visar både räkningar och korrespondensen med Borås stad och brandmyndigheterna. Han förklarar att han har god kontakt med myndigheterna och visar telefonlistan och vilka i kommunen han talat med den senaste tiden. Samtidigt markerar han tydligt mot en förare av en bil som parkerar sin bil på hyreshusets parkeringsplats.

– Där kan du inte parkera, säger han med myndig stämma och skakar på huvudet för att få medhåll av oss.

Vill hjälpa människor

Mohammed Radjaian är 82 år och skulle, med ålderns rätt, kunna dra sig tillbaka för att leva ett gott pensionärsliv. Men några sådana planer har han inte.

– Jag tycker om att hjälpa människor och jag får säkert tio samtal om dagen från folk som vill flytta hit. Då kan det ju inte vara så farligt, säger han.

Men kunde du ha agerat annorlunda som fastighetsägare för att slippa hot om viten och missnöjda hyresgäster?

– Ja, jag kunde ha fixat fasaden, säger han och pekar med handen upp mot husgaveln.

Inget annat som du kunnat göra på ett bättre sätt för att slippa anmälningar?

– Nej, det tror jag inte, säger han. Men på Värmlandsgatan (huset som brunnit. red. anmärkning) ska jag vara mer noga med vilka som får flytta in. Jag kommer att välja andra hyresgäster, säger han med en tung suck och sätter sig sedan i bilen.

I slutet av januari gör brandmyndigheterna sin besiktning. Då visar det sig om alla fel är åtgärdade som gäller brandsäkerheten. Och så ska gården städas och en oberoende inspektion av inomhusmiljön göras, annars kan det bli stora kostnader för Mohammed Radjaian.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Hyresvärden lovar åtgärda samtliga fel i Åmålshus Tredjedel av 5-årsplanen för Järnvägshusen avklarad - "Framåt sommaren blir det nyinflyttning" Knivslagsmålet avgjorde - "Norrby är rätt plats för Frälsningsarmén"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.