Annons

Här hittar du bästa strykjärnet – många har svårt att hålla värmen

Tester Här pratar vi platt fall. Hälften av ångstrykjärnen låg skrynkligt till när det kom till att hålla värmen på rätt nivå. Hem & Hyra guidar dig till ett köp du inte behöver ångra.
Foto: Getty Images

Bästa strykjärnet kan vara svårt att hitta. Flera modeller hade svårt att hålla rätt temperatur i Testfaktas laboratorietest av sex vanliga ångstrykjärn. När strykjärnen är inställda på tre prickar ska temperaturen ligga så nära 200 grader som möjligt. Testerna som utfördes av laboratoriet Rise IVF i Mölndal visar att Electrolux, Braun och Tefal ligger långt under 200 grader. Electrolux medeltemperatur nådde inte högre än 108 grader, Braun låg på 113 grader och Tefal 135 grader.

– Det är viktigt att temperaturen inte pendlar. Särskilt när man stryker större saker, som en skjorta eller en duk, säger Fredrik Ohlin som är assisterande försäljningschef på Elgiganten och passionerad strykare.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Några av de testade strykjärnen har en mycket stor temperaturvariation. Laboratoriet kunde mäta upp en temperaturskillnad på 80 grader hos Brauns ångstrykjärn när det var inställt på högsta temperaturläge (tre prickar).

Om man stryker ömtåligare material som polyester, ylle eller siden kan konsekvenserna av temperaturvariationerna bli värre.

Annons

När strykjärnen är inställda på två prickar ska temperaturen inte gå över 150 grader. Men Philips och Severins strykjärn toppade en bra bit över, 189 respektive 197 grader. Philips stack även ut vid en prick, där temperaturen ska ligga kring 110 grader, med en maxtemperatur på 172 grader.

Läs ocksåStort test: Hitta rätt hårfön – och slipp få brännskador

Bästa strykjärnet är inte alltid det dyraste.

Bästa strykjärnet: Supreme pro

Fredrik Ohlin, som sköter all strykning i sitt hushåll, tycker att ångan är allra viktigast för att få en bra strykning.

– Generellt sett går det bättre att stryka med ett järn som ger mycket ånga. Ånga går ner och drar ut fibrerna i din textil. Sedan har man värmen för att platta till och ge strykfinish. Men det är ångan som ser till att det blir så slätt som möjligt, säger han.

Annons
Läs ocksåHem & Hyra testar elcyklar: här är modellen som rullar bästElcykel och laddningssladd.

När det gäller just ångkapaciteten så är skillnaden ganska liten och strykresultaten på bomull indikerar att det i det här fallet nog är mer strykjärnens värmeegenskaper som påverkar.

Totalvinnare i testet blev Supreme pro från Russell Hobbs som fick högst betyg på strykresultat, temperaturstabilitet och uppvärmningstid.

Russell Hobbs - Supreme steam pro
Totalbetyg: 8,0
Cirkapris
500 kronor
Konsumentkontakt
se.russellhobbs.com
Strykresultat
8,0
Temperaturstabilitet
8,3
Uppvärmningstid
9,1
Kommentar Bäst i test! Finast uppvärmningstid, temperaturstabilitet samt strykresultat. Bra ångkapacitet men något sämre användarvänlighet.
Braun - Texstyle 3
Totalbetyg: 7,2
Cirkapris
550 kronor
Konsumentkontakt
braun.se
Strykresultat
6,8
Temperaturstabilitet
6,5
Uppvärmningstid
9,0
Kommentar Enkelt att använda och bra ångkapacitet men blir inte tillräckligt varmt och dålig temperaturstabilitet.
Electrolux - Refine 700
Totalbetyg: 7,1
Cirkapris
790 kronor
Konsumentkontakt
electrolux.se
Strykresultat
7,0
Temperaturstabilitet
7,6
Uppvärmningstid
7,8
Kommentar Stor stryksula men tung och klumpig. Läcker vatten mot plagget vid strykning. Blir inte tillräckligt varmt.
Severin - BA 3242
Totalbetyg: 6,8
Cirkapris
480 kronor
Konsumentkontakt
severinshop.se
Strykresultat
7,0
Temperaturstabilitet
6,0
Uppvärmningstid
8,2
Kommentar Låg vikt men glider dåligt. För hög max-temperatur. Liten vattenbehållare.
Tefal - Ultragliss plus
Totalbetyg: 6,8
Cirkapris
1 000 kronor
Konsumentkontakt
tefal.se
Strykresultat
7,0
Temperaturstabilitet
6,3
Uppvärmningstid
7,9
Kommentar Glider lätt men blir inte tillräckligt varmt och dålig temperaturstabilitet. Strömmen går när det kopplas in.
Philips - Azur
Totalbetyg: 6,0
Cirkapris
900 kronor
Konsumentkontakt
philips.se
Strykresultat
6,0
Temperaturstabilitet
6,0
Uppvärmningstid
4,6
Kommentar För hög maxtemperatur. Sämre strykresultat och lång uppvärmningstid. Tungt och glider inte så bra.
Fakta: Så tar du hand om ditt ångstrykjärn

  • Töm alltid ur allt vatten ­efter varje användning. Annars kan vatten som blir kvar fälla ut kalk och på sikt kan det ­sätta igen strykjärnet, men det ­kan också ­komma ut bränt kalk. Folk ­brukar tro att det är rostvatten, men det är bränt kalk. Har du otur hamnar det på kläderna.
  • Avkalka strykjärnet om det inte har inbyggd avkalkning. Kör avkalkningsmedel. Då fyller du på med vatten som vanligt och häller i lite avkalkning. Du kan använda samma som du har till kaffebryggaren exempelvis, men det ska vara en vätska – inte något pulver – i tanken. Låt det stå ett tag innan du trycker ut ånga. Sedan byter du till nytt vatten.
  • Se till att sulan är ren. ­Använd aldrig svinto eller annat med slipmedel. Men det är olika material på den här sulan i olika strykjärn. Kolla i bruksanvisningen vad som rekommenderas.
Läs också Sladdlösa dammsugare dör inom en kvart – här är bästa modellen Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare Test: Bästa smarta belysningen i höstmörkret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.