Annons

Allt fler bor med osäkra kontrakt

Tips & Råd De har bostad, men kan tvingas flytta med en månads varsel. Allt fler hyresgäster har rivningskontrakt, på gott och ont. Hem & Hyra listar var det är vanligast.
Foto: jann lipka

I fjol godkände landets hyresnämnder över 14 000 blanketter där hyresgäster skrivit under på att de avstår från sitt besittningsskydd och därmed kan bli uppsagda med kort varsel. 

Det är en ökning med 25 procent sedan 2009.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hem & Hyra har kartlagt alla sådana ärenden från 2014. Granskningen visar att ungefär hälften av dem gällde sociala träningslägenheter, korttidsboenden och liknande som hyrdes ut via socialförvaltningar och stiftelser.

Drygt 6 300 ärenden gällde bostäder som hyresvärden vill kunna tömma inför rivning eller renovering – oftast det senare.

Listorna nedan visar alla hyresvärdar som hade fler än tio sådana ärenden hos hyresnämnden i fjol.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Siffran avser ärenden i hyresnämnden 2014 som gäller ”avstående från besittningsskyddet” där värden vill kunna tömma lägenheten inför rivning eller renovering. Värdar med minst tio sådana ärenden är med tabellen ovan. 

Annons

Svenska Bostäder i Stockholm hade flest rivningskontrakt i fjol.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

– Vi är ju en av de största hyresvärdarna och vi är inne i en fas med många ombyggnader och renoveringar, förklarar uthyrningssamordnare Fredrik Juhnell på Svenska Bostäder.

Inför en ombyggnad skriver de korta kontrakt utan besittningsrätt både i huset som ska renoveras och i lägenheter som blir tomma i närheten. På så sätt blir det lättare att evakuera hyresgäster under ombyggnaden.

– Det är kostnadseffektivt för oss och vi tycker inte det är acceptabelt att låta lägenheter stå tomma i onödan, med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut, säger Fredrik Juhnell.

Rivningskontrakt är i hög grad ett storstadsfenomen. Hos Stockholms stads bostadsförmedling har andelen fördubblats på fem år – från 9 till 18 procent – och trots osäkerheten är de eftertraktade. Ett rivningskontrakt i Stockholms innerstad kan locka sökande med över 25 års kötid.

En orsak är att den som får ett kontrakt utan besittningsrätt inte förlorar sin köplats, utan tvärtom bygger på sin kötid under perioden i rivningslägenheten.

Annons

Möjligheten att skriva korttidskontrakt och avtala bort besittningsrätten lockar också oseriösa hyresvärdar. Läs mer om det här.

Du har större makt än du tror

Rivningskontraktet innebär inte att du är rättslös – tvärtom har du förmodligen större makt än du tror. Problemet är att många hyresgäster inte sätter sig in i sina rättigheter, berättar Anne Bratt Norrevik, myndighetschef på hyresnämnden i Stockholm.
Till att börja med har värden inte möjlighet att kasta ut dig av vilken anledning som helst. I blanketten ni tillsammans skrev på före inflytt anges varför lägenheten hyrs ut på korttidskontrakt. Om värden vill att du ska flytta av annat skäl ska du stå på dig.
– I sådana fall har hyresgästen besittningsskydd och behöver inte gå med på hyresvärdens krav, berättar Anne Bratt Norrevik.

Vissa värdar väljer också att tillämpa rivningskontrakt under längre tidsperioder. Som hyresgäst gäller det då att vara uppmärksam. Har fyra år passerat sedan du först skrev på avståendet från besittningsskydd är du hux flux fullvärdig hyresgäst – hur många gånger din värd än valt att förnya kontraktet under årens lopp.
–Du får alltså per automatik ett vanligt kontrakt med fullt besittningsskydd, utan att behöva skriva på något nytt avtal.
Vill hyresvärden att du skriver på ett nytt avstående efter att tiden för det förra löpt ut måste du kunna säga nej. I rättslig mening betyder din signatur annars att du frivilligt avsäger dig ditt nyvunna besittningsskydd. Då är du i princip tillbaka på ruta ett.
– Visst är det möjligt att hävda att man blivit tvingad att skriva under, men det innebär en ganska komplicerad rättsprocess, säger Anne Bratt Norrevik.

Av dem Hem & Hyra pratat med uppger flera personer att de inte vågar ifrågasätta sina rivningskontrakt eftersom hyresnämnden godkänt dem. Det är fel uppfattat, understryker Anne Bratt Norrevik.
– Vi granskar inte själva kontrakten, bara ansökan om avstående från besittningsskydd. Värden behöver inte ens bifoga hyresavtalet vid ansökan.
Hur vanligt det är att landets hyresvärdar fuskar med rivningskontrakt kan hon därför inte svara på.
– Tyvärr går det fel i många situationer, när folk inte vet sina rättigheter. Men om det utnyttjas kan vi inte ha någon uppfattning om eftersom vi inte granskar den delen.

Fakta: Rivningskontrakt 2014
Län Antal totalt
Stockholms län 3 632
Västra götalands län 977
Östergötland    304
Skåne län    236
Örebro län    190
Hallands län    161
Värmlands län    127
Gävleborgs län    105
Västernorrlands län    55
Kalmar län    50
Uppsala län    41
Jämtlands län    18
Kronobergs län 17
Västmanlands län 15
Jönköpings län 14
Gotlands län 12
Blekinge län 11
Dalarnas län 7
Södermanlands län 3

Siffran avser ärenden i hyresnämnden 2014 som gäller ”avstående från besittningsskyddet” där värden vill kunna tömma lägenheten inför rivning eller renovering. Norrbotten och Västerbottens län saknas då hyresnämnden i Umeå inte registrerar värdarna.

Fakta: Få koll på vad som gäller:

Rivningskontrakt är ett tillfälligt hyresavtal för en bostad som annars skulle ha stått tom i väntan på rivning eller renovering.
 Vanligtvis skrivs det på en bestämd tid, till exempel tre månader med möjlighet till förlängning en månad i taget och med en uppsägningstid på en månad.
Samtidigt som du skriver under hyresavtalet fyller båda parter oftast i en blankett ”Avstående från besittningsskydd” och skickar den till hyresnämnden.
Hyresnämnden godkänner avståendet ifall hyresvärden har angett en giltig orsak, till exempel att man planerar en större renovering. Ett avstående kan även godkännas av andra skäl, oftast vid så kallade sociala kontrakt.
Däremot kontrollerar inte hyresnämnden om renoveringen sedan genomförs eller att hyresvärden sköter sig i övrigt. Var medveten om dina rättigheter!
 Avståendet gäller bara vid det villkor som står i blanketten. I alla andra fall än de som du godkänt har du besittningsskydd.
Att ha ett rivningskontrakt ger som regel inte förtur till ett ordinarie kontrakt på lägenheten.
När du blir uppsagd från lägenheten av rätt skäl måste du flytta. Annars kan hyresvärden vända sig direkt till kronofogden och begära att vräkning verkställs.

Fakta: Dina rättigheter:

I alla andra fall än de som du godkänt har du fortfarande besittningsskydd.
Avståendet av besittningsskydd gäller i max fyra år. Hyr du längre får du automatiskt fullt skydd.
Lägenheter med rivningskontrakt ska ligga på samma hyresnivå som ordinarie hyresrätter.
Det sker ingen regelbunden kontroll av värdar som använder rivningskontrakt. Ha koll på dina rättigheter.
Att ha rivningskontrakt påverkar vanligen inte din plats i den ordinarie bostadskön.
Att ta ett rivningskontrakt ger som regel inte förtur till ett ordinarie kontrakt på lägenheten.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.