Annons

Det här får du göra på balkongen

Tips & Råd ​Nu börjar utelivet, men vad får jag egentligen göra på balkongen?
blommar i balkongen
Foto: Börje Thuresson.
Pelargoner är en av de mest älskade blommorna.
Göra en oas?
Ja. Men blomlådor bör hänga på insidan av räcket på grund av
olycksrisken och eftersom blommorna kan skräpa ned på balkonger och uteplatser längre ned i huset. Blomlådor på insidan bör dessutom förankras.
 
Grilla?
Nja. Det beror på om värden tillåter det.
Många hyresvärdar tillåter ingen grillning alls på grund av störande matos och brandrisk. Andra tillåter elgrill men inte kol- och gasolgrill. Brandkåren rekommenderar enbart
elgrill. Hör alltid med grannarna så att de inte störs av oset innan du börjar grilla. Om röken stör kan det räknas som olägenhet för människors hälsa.
Tips! Använd en klotgrill en bit ut på
gården i stället.
 
Sola naken?
Nja. Det beror på hur du gör det och vilken insyn grannarna
har. Nakenhet väcker lätt anstöt och du skulle kunna anmälas till polisen för förargelseväckande beteende. Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna kan tycka.
 
Sätta upp vindskydd?
Ja. Det brukar vara tillåtet, men kolla med hyresvärden om det finns riktlinjer för färgval. Gäller det någon typ av fast installation bör du höra med din kommun om det krävs
bygglov/bygganmälan.
 
Ha röjparty?
Ja. Om du är lycklig ägare till en så stor balkong, så visst – någon gång per år får man ha fest med lite högre musik. Men grundregeln är att du inte får störa andra hyresgäster. Använd sunt förnuft och tänk på att du troligen stör mer ju senare kvällen blir.
 
Ha sex?
Nja. Se Sola naken.
 
Röka?
Ja. Men tänk ändå gärna på att grannarna kan besväras av
röken. Det är aldrig fel att höra med grannarna ovanför om de störs och anpassa rökningen efter det. Kolla också att du inte bor i ett hus där värden har infört rökförbud på balkonger
och uteplatser.
 
Ha markis?
Nja. Det kan vara tillåtet men du måste ha ett godkännande
från hyresvärden och markisen måste monteras på rätt sätt. Det är också vanligt med riktlinjer för färgval för en enhetlig fasad.
 
Piska mattor?
Nej. Grannarna kan besväras av damm och partiklar som kommer in på balkong eller genom öppna fönster. Använd gården eller piskbalkong.
 
Vädra sängkläder?
Nja. Var försiktig med att hänga dem över balkongräcket av samma skäl som ovan. Men att hänga dem på en stol eller ställning en bit in på balkongen borde inte störa grannarna.
 
Borsta hunden?
Nej. Se piska mattor.
 
Mata fåglar?
Nej. Det är olämpligt. Matrester och fågelspillning skräpar ned och lockar till sig möss och råttor. Det kan även innebära för höga ljudnivåer av exempelvis måsskrik.
 
Använda infravärme?
Ja. En golvmodell eller mindre bordsmodell är det bara att
ställa dit. För någon typ av fast installation krävs tillstånd av hyresvärden.
 
Sätta upp parabol?
Nja. Det kan vara tillåtet på insidan av balkongen om parabolen är väl förankrad men inte alltid på utsidan eller på räcket.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.