HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Odla groddar – snabbt, lätt och nyttigt

Tips & Råd Nu börjar det bli tid att grodda och odla skott. Det är 70-talets alfalfa och mungbönor som åter kommit i ropet. Perfekt vinterodling!
Foto: Görgen Persson
Bildtext i bildens bildtext

Det är mycket fokus på att maten ska göra nytta, och när det gäller groddar och bladskott så innehåller de en massa nyttiga ämnen i form av mineraler, vitaminer och aminosyror. Dessutom är det kul och enkelt att odla dem hemma i köket. De behöver heller inte så mycket ljus, vilket gör dem utmärkta att odla under vinterhalvåret.

Groddar och skott innehåller ämnen som växten egentligen skulle haft för att bilda rötter, blad och frukt eller blommor men som vi kan äta i salladen eller på mackan. Dessa nykläckta växter, kanske skulle man kunna kalla dem växtbebisar, består helt enkelt av frön som bara får rottrådar (groddar) eller ett enda par blad (bladskott), innan skörd.

Läs ocksåFixa balkongen för hösten

Det är inte svårt att grodda och odla skott, och även om det finns särskild utrustning att köpa kommer du långt med några keramikfat och urdiskade glasburkar. En silduk och gummiband kommer också till nytta

Gör så här (grodda):

  1. Skölj och blötlägg 1-3 matskedar frön (alfalfa, mungböna, rädisa, rödbeta, vete, broccoli) över natten (ju mindre frön, desto mindre mängd vatten).
  2. Skölj fröna och lägg dem i en glasburk med vid öppning. Täck med silduk som fästs med ett gummiband och ställ upp och ner så att vätskan kan rinna av. Lägg en handduk över – de gror bäst i mörker.
  3. Fortsätt skölja fröna morgon och kväll, gärna en gång mitt på dagen också.
  4. När grodden tittat fram ställs burken i fönstret en dag eller två så att groddarna kan bilda klorofyll.
  5. Nu är det bara att äta. Färdiga groddar håller sig i kylen några dagar.

Gör så här (odla skott):

  1. Skölj och blötlägg 1-3 matskedar frön (smörgåskrasse, solros, ärta) över natten.
  2. Skölj fröna och sprid ut dem jämnt på ett tunt lager fuktad jord eller bomull på en tallrik.
  3. Håll fuktigt och placera ljust, till
  4. exempel på fönsterbrädan.
  5. När det första bladparet bildas kan du börja skörda. Klipp av bladskottet, frö och rot äts inte.

Läs också Köttätande växter – så funkar det Kaktusar och andra växter som överlever allt Befria barnen från paddan – lär dem att odla Vårfixa köket – billigt

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.