Annons

Parkera bilen – så mycket kostar det

Tips & Råd ​Parkeringsplatsen kan vara hur dyr som helst. Men på mindre orter parkerar var fjärde hyresgäst gratis, visar Hem & Hyras undersökning.

​Svensken gillar sin bil. Sverige var länge det land i Europa med flest bilar per invånare. På senare tid har siffran sjunkit men vi placerar oss fortfarande högt upp på listan.

Hyresgästerna är inget undantag. Över hälften av hyresgästerna, 53 procent, har i dag bil, visar Hem & Hyras undersökning, som gjorts av företaget Skop, bland drygt 1 000 hyresgäster.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Och det rör sig om stora summor som de boende lägger ned på sina fordon. Förutom bensin och andra driftkostnader pungar var tredje hyresgäst ut med 300 kronor eller mer per månad i parkeringsavgift, enligt undersökningen (se ruta till vänster).
 
På ett år blir det nästan en månadshyra, 3 600 kronor.
 
Nu är det inte alla som lägger ned tusenlappar på sin parkering. Var fjärde hyresgäst betalar ingenting alls för p-platsen, utan det är något som ingår i hyran, enligt undersökningen.
Det finns inga regler för hur mycket en parkeringsplats får kosta, det bestäms av bostadsbolaget.
 
Inte heller uppsägningstiden är reglerad och kan variera från en till nio månader.
– Nio månader är vanligt när det rör sig om parkeringsplatser i garage. Men det är viktigt att vara uppmärksam på vad som står i avtalet, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Om du hyr en p-plats av din hyresvärd i anslutning till bostaden behöver du inte säga upp båda två när du ska flytta.
Det räcker att du säger upp lägenheten så sägs p-platsen upp automatiskt.
 
Precis som med lägenheter krävs det hyresvärdens godkännande för att få hyra ut p-platsen i andra hand. Du får inte heller ta mer betalt än vad du själv betalar i avgift.
– Om du inte har behov av p-platsen är det bättre att säga upp den, säger Susanna Skogsberg.

Annons
Fakta: Så mycket betalar hyresgäster för parkeringen:

24 procent har parkering som ingår i hyran alternativt betalar inget alls.
27 procent betalar 1-199 kronor i månaden
17 procent betalar 200-299 kronor i månaden
33 procent betalar 300 kronor eller mer.

Källa: Hem & Hyra/Skop 2009. Drygt 1 000 hyresgäster svarade

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.