Annons

Så får du koll på din ekonomi

Tips & Råd ​Fyra av tio hyresgäster har mindre än 5 000 kronor på banken, visar Hem & Hyras undersökning. På tok för lite, menar experterna. Men det finns hjälp att få.
I alla landets kommuner finns det en budgetrådgivare. Det är det lag på och servicen finns till för medborgare som behöver hjälp med privatekonomin.
Främst handlar det om personer som hamnat i skuldfällan och behöver hjälp med skuldsanering, men även om personer som vill ta tag i sin ekonomi innan det gått så långt.
 
Rådgivarna hjälper dig att få koll på dina inkomster och utgifter och du kan sedan se vad du kan dra in på för att få igång ett sparande.
– Det är utgifterna som är boven. Du kan tjäna 40 000 kronor i månaden och ändå vara pank i slutet av månaden om du har stora utgifter, säger Carin Björkegren, budgetrådgivare i Sundbyberg.
Hon tipsar om att se över sitt mobil- och kabelteveabonnemang.
– Mycket går att se gratis på nätet i dag och ringer du verkligen så mycket så att det inte räcker med ett kontantkort? frågar hon retoriskt.
 
En ensamstående mamma behöver minst 10 till 15 000 kronor på banken för oförutsedda utgifter, enligt Carin Björkegren och det enklaste sättet att nå dit är att starta en automatisk överföring från ditt lönekonto till en annan sparform. Vad som är bäst för dig bör du rådfråga banken om, menar hon.
– Pengarna försvinner ju inte, utan finns där om du behöver dem.
 
Vill du få hjälp med ekonomin? Kontakta kommunens budgetrådgivare. Numret finns oftast på kommunens hemsida.
 
Tre enkla tips som ger dig mer pengar över:
 
1.  Se över dina abonnemang. Behöver du verkligen 55 kanaler eller räcker det med gratiskanalerna? Samma sak med bredbandet. Det är sällan du behöver den snabbaste uppkopplingen. Kolla också om du kan byta elbolag.
 
2. Gör en budget på nätet. I dag finns det en uppsjö av tjänster på nätet som ger dig koll på privatekonomin. Du matar in dina uppgifter och får dem presenterade i snygga grafer och får en överblick över dina utgifter. Se till exempel: overblick.se, smartbudget.se, kassabok.se, hemekonomi.se samt konsumentverkets hemsida.
 
3. Få igång ett månadssparande. Skapa en automatisk överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto varje månad. Hur mycket du ska föra över beror på din ekonomiska situation men en hundralapp är bättre än inget alls.

Annons
Fakta: Så gör du när skulderna hopar sig:

​ 
 Betala hyran! Prioritera det viktigaste, din bostad. Ytterst få hyresvärdar accepterar hyresgäster med hyresskulder. Det betyder att du bokstavligt talat riskerar att hamna på gatan om du inte betalar hyran.
Ta kontakt med dem du är skyldig pengar och berätta att du har problem. Ofta kan man lösa det genom att göra upp en avbetalningsplan.
Ta inte snabblån för att betala av skulderna. Det gör bara saken värre.

Läs också Lånestrategier för hyresgäster När pengarna inte räcker – så gör du med hyran Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.