Annons

Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Tips & Råd Har du nått väg(g)s ände med inrednings­planerna? Lugn. Hem & Hyra ger dig 12 tips och trix på hur du lätt gör småtrista ytor både spännande och vackra. Börja med att hitta dina nyckelfärger.
Att få fin konst hemma behöver inte vara en konst

Det svåraste i att skapa konst hemma är att hitta ”sin stil”. När hemmet generellt är en mix av både stilar och färger kan det vara en utmaning att få till vackra, stilfulla väggar . För att komma igång finns det två grundsaker att tänka på för att få till en snygg vägg med tavlor.

Börja med att lokalisera max tre färger och utgå gärna från färger som finns i rummet du ska inreda. Sedan, vilken stil gillar du? Modernt i en stramare stil, satsa då på färre tavlor i samma storlekar och enhetlig färg på ramar och motiv. Det ger ett rent och städat intryck. Gillar du mer charmigt, bohemiskt och konstnärligt? Satsa på många olika ramar, fler färger och motiv som kan få ta plats över en hel vägg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Här är 12 konkreta tips för alla rum!

1. En enkel tumregel är att plocka upp ­färger från övrig inredning i rummet för att helheten ska kännas harmonisk även på väggarna. Har du ljusa skandinaviska träslag – plocka upp det i ramarna. Har du gröna växter och accentfärger i rummet – plocka upp det i färgerna och motiven i tavlorna. Här ramar och foton i grönt, beige och trä, från Posterstore.se

2. Låt väggarna vara din personliga moodboard. Här kan du berätta vem du är, konstintresserad med Chagall och Picasso eller är du en vagabond – visa foton från stor­städer, stränder och oändliga vyer. Eller är du naturvän så lyft det med blad, blommor, hav, sand och stenar. Eller varför inte färgstarka girlpower-tavlor som här från Art by Sara/ Desenio.se, från 299 kr.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Konst hemma är ingen konst

Att få fin konst hemma är ingen konst

3. Att printa och rama in en text är ­superenkelt! Det kan vara en dikt du ­gillar, barnens födelsedatum eller ett citat som du skriver i ett skrivprogram på datorn. Välj olika storlekar på bokstäver och ­meningar och välj ett fint typsnitt du tycker om. Gå till ett tryckeri eller be en vän om hjälp att trycka ut texten i önskat format och rama sedan in.

Annons

4. Kartor förknippas med spänning, äventyr och massor av minnen. Hos Gallerix.se kan du skapa personliga kartor över städer, länder och världsdelar. Som här ett fint bröllopsminne med datum och en karta över Bora Bora.

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

5. Ska du skapa en tavelvägg kan det vara fint att någon av bilderna inte har en ram. Prova en klassisk pappersklämma eller ­varför inte en ramlist som kläms fast upptill och nedtill på postern. Klämma, Ikea, 49 kr, Ramlist, Lagerhaus, 80-150 kr.

6. Har du provat att faktiskt måla något själv? Ibland är en stor tavla med enklare motiv det allra vackraste. Denna ­charmiga och naivistiskt målade katt plockar upp ­kökets beiga toner och svarta detaljer. ­Träramen går igen i både rullgardin och köksstolar. Kattavla ”Catnap” 50×70, Insplendor.se, 371 kr.

7. Att ha sina favoritrecept inramade på köksväggen kan skapa en riktigt stilfull (och praktisk) tavelvägg! Skapa egna ­recept och printa ut eller köp färdiga på Textart.se, 30×40, 179 kr/st. Gin & ­tonic-affisch, Desenio.se, från 99 kr.

Konst hemma är ingen konst

Utgå från det du älskar

8. Fynda gamla tidningar på loppis, både i Sverige och utomlands! Att rama in omslag från gamla modetidningar blir väldigt snyggt att fylla en tavelvägg med eller bara ha tre ramar stiligt på rad. Klassiska Vogue-affischer finns även hos flera inredningsbutiker, från Mio, till Artsyfartsy.se och Amazon.

Annons

9. Budgettips. Älskar du natur och blommor? Ett billigt tips är att pressa blad och blommor och rama in. Låt barnen måla något i den färg du vill matcha med ­eller rama in vackra tapetsnuttar som går i ­toner med övrig inredning. Även ramar och ­gamla tavlor finns billigt på loppis.

10. Kika igenom dina bilder i telefonen – printa dina favoriter! Eller samla ett gäng av dina Instagrambilder och gör en poster hos Optimalprint.se, 177 kr.

11. Hur man inreder med tavlor är ­verkligen en smaksak, men generellt brukar man avråda från att ha hela familjen samlad på väggen i sovrummet. Det kan leda till sömnlösa nätter med familjelogistik! Tänk harmoniska färger och gärna med mjuka naturmotiv. Här vackra tavlor i sepiatonade färger med ljusa träramar från Posterstore.se som matchar hela sovrummet i övrigt.

12. Istället för att skapa en tavelvägg kan man samla tavlorna på tavellister. Då ­slipper man hela matchningen med spikar på väggen i olika höjder! Inred med en lång tavellist, eller flera ovanför varandra från golv till tak. Tavellister finns i flera också i olika färger hos Clas Ohlson, 79,90 kr.

Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.