HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så lurar du tjuven på dina värdesaker

Tips & Råd Bankfack är dyrt och omständligt. Så skyddar du dina värdesaker och viktiga handlingar hemma om tjuven är framme.
Foto: Istockphoto

Bostadsinbrotten har ökat med 30 procent på tio år. Vissa bostadsbolag utrustar sina lägenheter med värdeskåp, särskilt i utsatta områden. Men det finns många sätt att försvåra för tjuven.

Här är några sätt att skydda ditt hem och dina ägodelar.

Läs ocksåInför döden: Det här ska hyresgäster tänka på

Använd bankfack
Säkraste sättet att förvara dyrbarheter. Men kan vara opraktiskt och kostar en del. I takt med att handlingar förvaras digitalt minskar efterfrågan på bankfack och bankerna erbjuder inte bankfack i lika stor utsträckning. Observera att det i och med penningtvättslagen inte längre är tillåtet att förvara kontanter i bankfack.

Lås in
Näst efter bankfack är ett godkänt fastbultat värdeskåp säkraste stället för dina dyrbarheter. Det finns hyresvärdar som installerar det i sina lägenheter. Ibland kan man välja värdeskåp som tillval. Ska du köpa själv så hör med ditt försäkringsbolag vad de rekommenderar för typ av skåp – det finns olika typer och klassning. Hör också med hyresvärden vad och hur du får lov att installera.

Lås upp
Har du låsbara skåp utan värdesaker i – lämna dem olåsta eller med nyckeln i. Tjuvarna utgår från att de innehåller värdesaker och det är onödigt att få möbeln uppbruten och förstörd eller bortforslad.

Läs ocksåSå julsäkrar du hemmet innan du reser

Förvara kreativt
Var lägger du dina smycken? Många förvarar dem i sovrummet eller badrummet. Och där letar tjuven först. Välj ett oväntat gömställe, exempelvis i köket. Tjuvarna brukar gå i ordningen sovrum, badrum, vardagsrum, arbetsrum och till sist köket.

Dela upp
Har du många dyrbara smycken så förvara inte alla på samma ställe. Ett inbrott brukar ta max tjugo minuter och ju krångligare ställen du väljer, desto större chans att tjuven inte hinner hitta dem.

Undvik kontanter
Ha inte en massa kontanter hemma. Använd hellre andra betalningssätt. Ta ut mindre åt gången i bankomat. Hemförsäkringen ersätter inte mer än 3 000–6 000 kr av stulna kontanter.

Läs ocksåSå ålderssäkrar du hemmet – 21 tips

Digitalisera

  • Handlingar och dokument som förut förvarades i bankfack är i dag digitala eller kan digitaliseras. Se till att skanna in eller fotografera viktiga papper.
  • Gamla gulnade föräldrafotonoch gamla vhs-filmer med julfiranden är inget som tjuven vill ha men värdefullt ändå och kan förstöras både vid inbrott och brand. Digitalisera minnena och spara i molntjänst.
Fakta: Pris för bankfack
Bank Antal kontor Kontor med bankfack Årskostnad
Handelsbanken Ca 420 Ca 360 Från 395 kr*
Nordea 137 Ca 90 380-2 400 kr
SEB 127 Ca 50 Individuellt pris
Swedbank Ca 220 Ca 100 Ca 600–1 200 kr

* Ökning med cirka 20 procent på tolv år.

Källa: Respektive bank. 

 

Fakta: Så slipper du påhälsning
  1. Grannsamverkan. Nätverka med boende i området och minska anonymiteten. Läs mer på ssf.nu och kontakta polisen.
  2. Skalskydd. Bra lås och dörrar, låsta fönster på bottenplan och kanske även inbrottslarm.
  3. Bebodd lägenhet. Använd timer på belysning och radio. Går att fjärrstyra med smartplugs.
  4. Sociala medier. Berätta inte att du är bortrest.
  5. Stöldmärkning. Dna-märk stöldbegärliga saker och sätt upp dekal. Avskräcker förhoppningsvis och underlättar att få tillbaka saker vid stöld.
  6. Posten. Undvik post- och tidningshögar när du reser bort.

OBS! Inventera och fotografera alltid dina värdesaker och spara originalkvitton/certifikat/värderingsbevis.

Läs också Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.