Så maler du burgaren som Daniel: ”Det viktiga är…”

Tips & Råd Fet färs, rostat bröd och lättsmält ost. Treenigheten bakom en riktigt bra burgare, enligt Daniel Pasquier. I hyresrätten på Lidingö maler han köttet själv.
Daniel Pasquier har övertygat sin sambo Selin om att hamburgare faktiskt är gott.
Foto: Frida Ekman
Daniel Pasquier har övertygat sin sambo Selin om att hamburgare faktiskt är gott.

Daniel Pasquier matar ner bitar av välmarmorerat högrev i köttkvarnen och ut kommer strimmor av färs som ska formas till luftiga bollar. På stekhällen har han genom åren vänt mängder av hamburgare; och de har ytterst lite gemensamt med frysdiskarnas platta, torra puckar.

– Jag gillar att kunna mala köttet själv men har man ingen köttkvarn går det självklart bra att köpa färdig färs. Det viktiga är att köttet har en hög fetthalt. Fettet gör att burgaren blir saftig.

Inspirerad från Youtube

Han introducerades till hemgjord bistromat tidigt i livet genom sin ­mormors pommes frites och ­morfars rostbiffsmörgåsar. Som tonåring ­slukade Daniel matlagningsvideor på Youtube och under universitetsåren kunde han ställa sig och laga en indisk gryta lite när som helst på dygnet. När han för drygt tio år sedan träffade sin nuvarande sambo Selin, som visade sig ogilla hamburgare, åtog han sig uppgiften att omvända henne. Det blev ett otal burgare såväl hemma som på trendiga Stockholmshak. Missionen lyckades till den grad att Selin i dag jobbar som professionell hamburgerrecensent. Och Daniel lagar rätten minst några gånger i månaden.

”Rolig festmat”

– Förutom att burgare är fruktansvärt gott är det tacksamt såtillvida att det går relativt snabbt att göra och är lätt att variera. Det är också rolig festmat som folk kan äta med händerna, ståendes.

Hur är en riktigt dålig burgare?

– Tre saker tycker jag ger en ganska undermålig burgare: tuggigt kött, osmält ost och orostat bröd. Du vill inte ha en seg köttbit i ett bröd som påminner om en soggig tvättsvamp.

Mycket fett i köttet, hamburgerost och ett fluffigt bröd. Tre nycklar till en smarrig burgare.
Mycket fett i köttet, hamburgerost och ett fluffigt bröd. Tre nycklar till en smarrig burgare.
Fakta: Daniels burgare

Det här behöver du (4 personer):
800 gram nötfärs med hög ­fetthalt, gärna 25 %
4 st hamburgerbröd
8 skivor hamburgerost
Smör till stekning
Salt och peppar
Tillbehör:
1 silverlök eller sweet onion
Dillpickles
Senap
Ketchup
Majonnäs
Gör så här:
1. Rosta brödens insida i smör på låg värme tills de är gyllenbruna.
2. Forma köttfärsen till 100-gramsbollar. Hantera färsen varsamt och försök göra bollarna så lätta och luftiga som ­möjligt; en överarbetad färs blir lätt ­kompakt.
3. Värm en gjutjärnspanna eller stekhäll till medelhög värme. Lägg på bollarna och tryck ut till en puck med hjälp av ett smash-järn eller en stekspade.
4. Salta och peppra efter smak.
5. Stek tills det börjar bubbla upp vätska och en stekyta börjar ­formas på undersidan. Använd en skrapa eller vass stekspade för att i en skrapande rörelse vända burgarna.
6. Lägg på osten och låt den smälta. Skiva löken fint.
7. Montera sedan burgarna efter smak och tycke. En enkel cheeseburgare med majonnäs, ketchup, senap, lök och pickles blir sällan fel.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.