HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så väljer du rätt matta

Tips & Råd Trasmatta, ryamatta, ullmatta, heltäckningsmatta? Vår mattguide rätar ut frågetecknen.

Vardagsrum

Rama in ditt vardagsrum och soffa med en rejäl matta. Här passar allt från tuftade mattor till ull, silke och handknutna mattor, då slitaget är medelhårt och visst spill förekommer. 

TIPS! Placera soffan minst 20 cm in på mattan och låt fåtöljernas framben stå på mattan.

Läs ocksåTecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Hall

En hall är ofta mörk, trång och blir lätt smutsig, därför är en entrématta att skrapa av fötterna på ”ett måste”. En färgglad och slitstark gångmatta i plast som lyser upp hallen är bra – och är lätt att skölja av. En lättvättad trasmatta, jute, sisal- eller bambumatta och smutsavvisande ull fungerar också bra.

Kök

En plastmatta är ett smidigt val, liksom en tunn bomullsmatta eller trasmatta som du kan kasta i tvättmaskinen.
Tänk på att: Ska du ha matta under köksbordet, välj en tillräckligt stor matta så stolarna inte hamnar på mattkanten. Räkna med bordets storlek plus cirka 50-60 cm runt om.

Sovrum

I sovrummet vill vi känna värme och ombonat mys. Tjocka ryamattor, silke, tuftade mattor och fluffiga fårskinnsfällar blir perfekt under trötta fötter.

4 smarta tips

  1. Impregnera mattan! Om du spiller rödvin, så samlas rödvinet som runda kulor på mattan – och du kan ”rulla av” rödvinet utan spår.
  2. Nätauktioner. Hitta allt från trendiga mattor, till tjocka tuftade och kelimmattor.
  3. Tejpa upp mattans mått hemma före köp.
  4. Rotera mattan för att bevarafärg och så slitaget blir så jämnt som möjligt.

Fakta: Liten snabbguide

Ullmatta:

Slittålig och smutsavvisande. Många mattor har i dag ullblandningar i sig på grund av de fördelarna. En del ullmattor luddar.

Ryamatta:

Kännetecknas av dess ofta längre lugg och kan vara både handknuten och tillverkad på maskin. Passar bäst i sovrum och vardagsrum där det inte spills så ofta. Silkesmatta: En äkta silkesmatta håller länge och blir som ett smycke i rummet. Mattans lyster skiftar vackert i olika ljus. Dock förekommer konstsilke i större utsträckning i dag.

Tuftad matta:

Mattans garn skjuts igenom på en typ av duk, varpå baksidan oftast limmas med en silikonliknande baksida. Är slitstarka. Passar bäst sovrum och vardagsrum.Trasmatta: En tacksam matta, oftast gjord av bomullstextil, lätt att kasta i tvättmaskin. Låt hängtorkas med ränderna nedåt för att inte färg ska krypa. Passar i kök och hall.

Flatvävd matta:

Slät och slitstark matta, ofta med tydlig kantsöm och baksida av gummi. Passar bra i hallen och som gångmatta. Finns till bra priser i de flesta mattaffärer.Plastmatta: En matta som tål både slitage och smuts. Passar bra i kök och badrum.

Naturmatta:

Sisal, kokos, bambu och sjögräs. Naturmattor är slitstarka och bra för miljön då det är material som ofta växer fort utan att skada sin omgivning.

Läs också Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre Så här hittar du en säng som passar dig – för bästa sömnen Så fixar du ett kontor hemma i lägenheten Barn på halvtid – så fixar du plats i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.