Annons

Tänk på det här innan du hyr ut

Tips & Råd ​Uteblivna hyror, störda grannar och hyresgäster som vägrar att flytta ut. Att hyra ut i andra hand kan stå dig dyrt. Här är tipsen som gör att du kan undvika problem.

Så kollar du hyresgästen:

Personnummer
Ring Skatteverket. Personnumret är nyckeln till allt du vill veta, börja där. Du behöver veta namn och helst nuvarande adress. Annars kan namn och ålder räcka långt, särskilt om personen har ett ovanligt namn.
 
Domar
Ring till tingsrätten på orten för att höra om personen varit dömd för något brott. Uppge personnummer. Det finns inget centralt register, utan du måste ta kontakt med tingsrätten på den ort där du misstänker att brott kan ha begåtts.
 
Skulder
Ring Kronofogden och fråga. Du måste veta personnumret på din blivande hyresgäst. Därefter kan du få ut uppgifter om till exempel betalningsanmärkningar och vräkningar.
 
Inkomst
Ring Skatteverket och Försäkringskassan. Observera tt du inte får reda på nuvarande inkomst, utan det gäller föregående taxeringsår.
 
Socialt liv

Är din hyresgäst värsta partyprissen? Har hon hund eller röker? Nästan hälften av Sveriges befolkning finns på Facebook. Chansen att din blivande hyresgäst finns där är stor.

Annons

 

Annons
Diverse info
Google är en ovärderlig källa till information. Alla hamnar vi i sökjättens nät, oavsett om vi vill det eller inte. Kanske har personen en blogg eller har figurerat i olika medier?
 
Läs mer om andrahandsuthyrning.

Fakta: Gör så här:

​ 
Du måste ha värdens godkännande annars riskerar du att bli uppsagd. Om värden inte går med på en uthyrning av lägenheten kan du söka tillstånd hos hyresnämnden.
Du kan lägga på 10 till 15 procent på hyran om du hyr ut möblerat. Du har även rätt att ta betalt för el, tv-licens, parkering, internet med mera.
Det är en bra idé att avtala bort den så kallade besittningsrätten på lägenheten. Den som hyr i andra hand i mer än två år har annars ingen skyldighet att flytta om du vill ha tillgång till lägenheten igen (men har ingen rätt att ta över kontraktet). Blanketterna finns på hyresnämndens hemsida.
Skriv ett hyreskontrakt. Sådana finns att ladda ned på nätet. Vill du veta mer se till exempel:www.jagvillhabostad.nu.

Läs också Lånestrategier för hyresgäster Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.