Annons

Trångbodd – så slipper ni tjafset

Tips & Råd På 35 kvadratmeter förbereder sig Nanna och Tobias för ett liv tillsammans.Vid sängen ligger bröllopsmagasinen på hög.Just nu är det inga problem att bo tätt, tätt inpå varandra.​

​Det hinner bli rejält mörkt innan vi hittar fram till studentbostäderna i Rikstens Friluftsstad, söder
om Tullinge. Några sporadiska gatlyktor lyser upp vägen och någon ”stad” är det ännu inte fråga om. Här ute vid det gamla
logementsområdet är det än så länge bara studentlägenheter som får busslinjen att sträcka sig ända hit ut.

Om tio år ska ett helt samhälle ha vuxit upp: radhus, villor och ännu fler lägenheter, skolor och butiker. I kväll lyser det bara ödsligt i ett visningshus och strålkastare antyder att det fortfarande är en byggplats.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Inne hos Nanna Al Moradi och Tobias Stahre råder också en viss oordning, men mer i form av ett trivsamt kaos.
– Hej och välkomna, hälsar Nanna i dörren och vi kliver in i köket.

Annons

Hallen och köket är samma sak i deras enrummare. Med andra ord kliver man rakt in på Nannas och Tobias trasmatta med ytterskor och vinterkläder. Tar man ett stort kliv hamnar man direkt vid matbordet.
En generös knopphängare precis till höger innanför dörren slukar mycket men inte allt, en hel del spiller över och hamnar på golvet.

Nanna och Tobias har vant sig, de gillar läget och håller inte på och städar för jämnan. Båda studerar på heltid och har dessutom extrajobb på helgerna. Tiden räcker inte till
för mer.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Nanna är 21 år och uppvuxen i Malmö. Tobias är 29 år och kommer från Norrköping. De träffades när båda arbetade som funktionärer på ett scoutläger 2004.
– Ingen av oss skulle ha åkt på lägret från början. Allt blev klart i sista sekund. Men när vi sen möttes där så blev det ju jättebra! minns Nanna.
Då hade Nanna ett år kvar på gymnasiet i Kiruna. Så fort hon var färdig tog hon sitt pick och pack och skyndade ner till Tobias, som då bodde i andra hand i Alvik.

Nanna lyckades få ett kontrakt på en studentlägenhet i Riksten, i ett av husen bredvid där de bor i dag. Dit flyttade hon och Tobias 2005. Även på den står Nanna på kontraktet.
– Den förra var bara på 27,5 kvadratmeter, så den här kändes stor när vi flyttade hit.
De 35 kvadratmetrarna är fördelade i tre ungefär lika delar; sovrum, kök hall och badrum. Onödigt stort badrum kan man tycka, på närmare tio kvadrat, men bostäderna i huset var
tvungna att till viss del följa den ursprungliga planeringen som den såg ut när huset var ett logement.
Trots större yta än förut så har Nanna och Tobias fortfarande grejor högt och lågt. Bokhyllorna i köket bågnar under pocketböcker, inbundna rysare, fantasy och studentlitteratur.
I köksfönstret ligger försvarliga travar av papper och tidningar, här och var en liten prydnadssak.
Att flytta ihop har för Nanna och Tobias inte blivit en krock mellan ”mitt” och ”ditt” och uppslitande gräl om att ”den där saken kommer absolut inte över tröskeln”. Det enda de kan
dra sig till minnes att de ens haft en ordning-och-reda diskussion om är Tobias ovana att ”samla på kuvert”, som Nanna uttrycker det.
I det lilla mellanrummet mellan köket och badrummet ryms en inbyggd garderob.
– Öppna den iiiiinte! varnar Nanna. Den är vår räddning. Där har vi allt! Och vi kan stänga dörrarna så det inte syns.
I sovrummet ryms en säng. Punkt slut. De typiska studentoverallerna med sina påsydda märken och attribut,
som bara en äkta teknisstudent förstår värdet av, hänger prydligt innanför dörren.

Fakta: Så slipper ni tjafs:

Uttryck tydligt vad du vill, så slipper ni gå och irritera er. Bättre att ta en konflikt.
Var lyhörd för den andres önskningar och vilja. Att dela hem är att ge och ta.
Höj toleranströskeln för städning och ordning och reda. Planera in ett par rejäla städdagar då och då i stället för att plocka lite hela tiden.
Fixa förvaring som går att stänga, stapla och stoppa undan.
Gör en gemensam rensning. Behöver vi det här som alltid står längst in i skåpet? Släng, skänk, stuva undan i källar- och vindsförråd.

Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.