Annons

Kampen gav henne nyckeln

Luleå Therese Vanhas sambo stod för hyreskontraktet. När sambon flyttade ut ville värden skicka ut henne också.
,

Ett väldigt tungt ok som lyfts av axlarna. Så känner Therese Vanha, 34 år, i Luleå efter att ha fått ta över den tidigare sambons hyreskontrakt.
Therese Vanha och hennes tidigare sambo hade bott tillsammans i lägenheten på Porsön sedan 2010. I februari i år gick paret skilda vägar. Sambon stod på kontraktet, men ville att det skulle skrivas över.
– Men det ville inte hyresvärden, utan har gjort allt för att sparka ut mig, säger Therese Vanha.
Hon hade levt med sambon så länge att lägenheten utan tvekan kunde skrivas över. Då pekade bolaget, Igeln, på att Therese hade en studieskuld hos kronofogden och att inkomsten varit låg.
– Men att jag skulle klara av hyran var det ingen tvekan om, jag hade dessutom en borgensman. Ändå drev bolaget det vidare i rätten, säger Therese Vanha.
Med hjälp av Hyresgästföreningen drevs ärendet mot Igeln. Hyresnämnden gav Therese rätt och Svea hovrätt avslog snabbt Igelns överklagande. Kontrakt och nyckel blev hennes:
– Det har varit en fruktansvärd tid. Nu känner jag frihet!
Fastighetsbolaget Igeln företräddes i Hyresnämnden och Svea hovrätt av fastighetsjuristen Maria Österlind vid Fastighetsägarna MittNord. Hon vill inte kommentera ärendet, men konstaterar:
– Beslutet gick inte enligt vår linje.

Therese Vanha hade ingen hyresskuld och kunde presentera en stabil borgensman. När då värden ändå försökte tvinga ut henne, vände hon sig till Hyresgästföreningen. Juristen Mikael Renqvist tvekade inte:
– Det är viktigt att belysa det här. Många vet inte att det finns en möjlighet att bo kvar, även om kontraktet stått på exempelvis sambon. Men antalet liknande ärenden blir fler nu när det finns få bostäder, man är mer rädd om sitt boende, säger han.
– Det som förvånade mig var att värden överklagade till hovrätten. Det är ovanligt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Besittningsrätt

En hyresgäst som av någon anledning inte längre behöver sin bostadslägenhet kan överlåta den till en närstående som han eller hon varaktigt sammanbor med. I vissa fall kan Hyresnämnden stätta villkor, till exempel borgen.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.