Annons

Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan

Nyheter Mannen hyrde ut sin lägenhet i Stockholm i andra hand, efter att han själv flyttat till Nigeria. Bluffen synades inte på flera år. Sedan kom en felanmälan.
Mannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.
Foto: Wikipedia/Getty Images
Mannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Den 45-årige mannen bodde i Nigeria med sin familj sedan fyra år tillbaka och hade till och med blivit registrerad som utvandrad. Ändå hade han lyckats behålla sitt hyreskontrakt på en fyra i en förort söder om Stockholm. Lägenheten hyrde han ut i andra hand.

Då kom samtalet som avslöjade bluffen. Något var fel i lägenheten och en man som bodde där kontaktade hyresvärden för att få hjälp. Mannen sa att han själv och några andra personer bodde i lägenheten, men att den 45-årige mannen med hyreskontraktet inte var en av dem. Bostadsbolaget upptäckte då att 45-åringen var utvandrad till Nigeria. Man upptäckte också att flera andra personer stod skrivna på adressen och att flera andra hade stått skrivna i lägenheten tidigare, redan från 2017.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sa att han behövde lägenheten

Det hela togs till Hyresnämnden, där 45-åringen hävdade att han behöver lägenheten och att han blev registrerad som utvandrad av misstag. Mannen sa att han ska återvända till Sverige i december 2024. Men varken Hyresnämnden eller Hovrätten köpte mannens förklaring. De anser inte att 45-åringen har behov av lägenheten. Han förlorar därmed sitt kontrakt.

Så vilka skäl kan man ha för att få bo utomlands i vissa perioder och ändå behålla sitt hyreskontrakt?

Annons

– I sådana fall ska man ha behov av sin lägenhet. Man kanske har en sjukdom som gör att man behöver åka utomlands för behandling ett halvår för att sedan komma tillbaka. Då har man behov av sin bostad och har inte något annat planerat boende, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Måste ha tillstånd från värden

Han berättar att det finns en fälla som kan skapa problem när man reser utomlands: Om en hyresgäst har en inneboende och sedan åker bort, hyr hyresgästen helt plötsligt ut i andra hand. Och det måste man ha tillstånd från värden att göra.

– Om man inte kollar med värden finns det absolut en risk för att man blir av med sitt boende.

Vad är viktigast att tänka på när man som hyresgäst planerar en längre utlandsvistelse?

Annons
Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

– Man kan ringa och prata med sin fastighetsägare, berätta om resan och lämna kontaktuppgifter. Det är viktigt, eftersom värden måste kunna kommunicera med den som är bortrest. En idé kan vara att ge en fullmakt till någon man känner som kan öppna om fastighetsägaren behöver komma in i lägenheten, säger Roger Höög och tillägger:

– Och en sak kan man inte säga nog många gånger: Om man hyr ut i andra hand måste man ha ett tillstånd av fastighetsägaren för att göra det.

Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.