Annons

Minussiffror för tre av länets allmännyttor

Västernorrland Tre av sju kommunala bostadsföretag i Västernorrland gick med förlust förra året. Företagens sammanlagda resultat försämrades med 23 miljoner. Bäst lönsamhet fortsätter Övikshem att ha.
Foto: Håkan Nordström
Örnsköldsvik fortsätter att ha allmännyttan med den högsta lönsamheten av de kommunägda bostadsföretagen i Västernorrland.

Hem & Hyras bokslutsgenomgång visar att 2019 blev ett ekonomiskt tungt år för flera av de så kallade allmännyttorna i Västernorrland.

Fem av sju företag fick försämrade resultat på den viktiga bokslutsraden efter finansiella poster. För tre av dem slutade året på minus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sämsta siffrorna redovisar Timrå kommuns Timråbo som gick back med 11 miljoner och hade en negativ vinstmarginal. Det vill säga bolaget hade gått med förlust redan innan räntorna var betalda.

Förklaringen till budgetmissen och förlusten är att Timråbo tvingades skriva ned värdet på en nybyggd fastighet med 15 miljoner kronor.

Så mycket hade värdet på huset, enligt marknadens bedömning, hunnit sjunka från det att allt var betalt tills det var dags att sätta nyckeln i ytterdörren och släppa in de första hyresgästerna.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Utan den tunga nedskrivningen hade det blivit plus i räkenskaperna för Timråföretaget.

Minussiffror redovisar också Krambo i Kramfors och Åfa i Ånge. I Krambos fall var det oväntat höga underhållskostnader (budgeten överskreds med 9 miljoner) som stökade till det medan det för Åfas del handlade om extra stora av- och nedskrivningar.

Bästa lönsamheten i förhållande till företagens storlek har som vanligt Övikshem i Örnsköldsvik med en vinstmarginal på 17 procent. Det betyder att av varje hundralapp som kommer in i hyra blir 17 kronor över som vinst när alla kostnader utom räntorna är betalda.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Bra går det också för Mitthem i Sundsvall och Härnösandshus som fortsätter leverera sunda resultat. Båda företagen har dessutom en soliditet på 30 procent, högst inom allmännyttan i Västernorrland.

Annons

Det betyder att nästan en tredjedel av tillgångarna är betalade med egna pengar. Något som innebär att det ser långsiktigt ganska stabilt ut.

Plus redovisar även Solatum i Sollefteå, dock med knappa vinstmarginalen fyra procent när det återstod att betala räntorna.

Fakta: Bolagens ekonomi
Företag Resultat 2019 Vinstmarginal Soliditet Nettoomsättning Resultat 2018
Härnösandshus 7,2 mkr 11 procent 30 procent 131,3 mkr 4,1 mkr
Krambo, Kramfors ´- 1,0 mkr 6 procent 13 procent 231,3 mkr 3,2 mkr
Mitthem, Sundsvall 36,3 mkr 13 procent 30 procent 423,1 mkr 36,1 mkr
Solatum, Sollefteå 2,7 mkr 4 procent 20 procent 175,2 mkr 4,4 mkr
Timråbo ´- 11,0 mkr ´- 4 procent 22 procent 140,0 mkr 4,8 mkr
Ånge Fastighets & Industri ´- 1,7 mkr 2 procent 10 procent 107,4 mkr 3,2 mkr
Övikshem, Örnsköldsvik 28,1 mkr 17 procent 24 procent 243,5 mkr 28,3 mkr
Totalt 60,6 mkr 7 procent 21 procent 1 451,8 mkr 84,1 mkr
Fakta: Så här har vi räknat

Resultatet är hämtat från raden efter finansnetto i resultaträkningen och är inte påverkat av skattemässiga bokslutsdispositioner.

Vinstmarginalen visar hur stor vinsten är i procent per omsatt krona när alla kostnader utom räntorna är betalda. Vi har räknat rörelseresultat plus finansiella intäkter dividerat med nettoomsättningen. Modellen tar alltså inte hänsyn till hur verksamheten är finansierad.

Soliditeten visar hur stor andel i procent av tillgångarna som betalats med egna pengar. Resten är finansierat med lån. Vi har räknat justerat eget kapital dividerat med tillgångarna.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.