Förslag till friare
andrahandshyror

Den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand ska få ta ut en hyra som utgår från marknadsvärdet, föreslår regeringens utredare. Hyresgästföreningen protesterar.
29 mars 2012 kl 14:04 Text: Eva Jacobsson

Regeringen tillsatte i december en utredning om vilka åtgärder som kan uppmuntra privatpersoner att hyra ut sin bostad. Utredaren Per Anders Bergendal har nu kommit med sina förslag.

Förutom att stärka bostadsrättsinnehavares rätt att hyra ut sin lägenhet, vill han göra det mer lönsamt.

I princip ska den som har en bostadsrätt kunna få sina kostnader täckta i stället för att, som i dag, hyran ska ligga runt samma nivå som för jämförbara hyresrätter.

Kostnadstäckningen ska inte bero på hur stora eller förmånliga lån bostadsrättsinnehavaren har. I stället ska man utgå från marknadsvärdet på lägenheten, räkna ut räntekostnaden för ett lån på hela summan och lägga till månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Förslaget innebär också att föreningen får lägga på 25 procent på den ordinarie avgiften, vilket allstå andrahandshyresgästen får betala.

Utredaren Per-Anders Bergendahl säger att han är osäker på hur många ytterligare bostäder som skulle hyras ut i andra hand om förslagen genomförs.

- Jag kan inte kvantifiera det, men det bör få en effekt. Dessutom är det viktigt att komma bort från den informella marknaden som finns i dag, där många hyr i andra hand väldigt osäkert, ofta utan kontrakt och med mycket höga hyror.

Hyrorna på den informella andrahandsmarknaden skulle sjunka om reglerna blev mer förmånliga för uthyrarna, tror Per-Anders Bergendahl.

- Det borde bli en dragning åt det hållet, eftersom många ändå vill följa lagar och regler.

Liksom i dag vill han också att man ska kunna vända sig till hyresnämnden för att pröva om hyran är skälig, men då ska den alltså beräknas efter kostnaden. Någon påverkan på hyrorna i hyresrätter tror han inte att det skulle bli.

- Nej, det här gäller en avskild del av bostadsmarknaden och jag bedömer inte att det ska slå över på den reguljära hyresmarknaden, säger Per-Anders Bergendahl.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är upprörd över mycket i betänkandet.

- I dag har andrahandshyresgästerna ett skydd mot höga hyror, som man vill ta bort. De som har den svagaste ställningen på bostadsmarknaden och de lägsta lönerna ska få betala de högsta hyrorna för att bo otryggt.

Hon tror inte att förslaget innebär någon stor ökning av utbudet eller att de som tar ut kraftiga överhyror i dag skulle välja att sänka hyran för att vara laglydiga.

- De som tar ut för mycket kommer väl bara att fortsätta med det. De som inte gör det får ta ut mer. Vad man gör är att legalisera den illegala marknad som finns och det är andrahandsgästerna som får betala.

Utredningens förslag rör förutom bostadsrätter även uthyrning av villa eller del av privatbostad. En förutsättning är att uthyrningen pågår i högst fem år och att en privatperson inte får hyra ut mer än en eller två bostäder, detta för att förhindra att det blir en affärsidé av det. Hyresgästen ska skyddas av att bara ha en uppsägningstid på en månad.

På måndag inleder Per Anders Bergendal den andra delen av sin statliga utredning. Uppdraget är att "Utveckla hyresrättens förutsättningar" och utredningen ska vara klar till årsskiftet.

Eva Jacobsson
Reporter
08 519 103 09
070 391 42 09
Publicerad: 29 mars 2012 kl 14:04 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.