Annons

Hyresgästföreningen: Budgetförslaget är inte nog

Nyheter Regeringens budget löser inte bostadskrisen, anser både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Däremot gillar båda organisationerna satsningen på att ta fram byggbar mark.

När det handlar om subventioner till bostadsbyggande står de båda organisationerna mycket långt ifrån varandra. Den ena vill se betydligt mer pengar, medan den andra inte vill ha några subventioner alls.

Även om Hyresgästföreningen i grunden är positiv till miljardsatsningen vill man se betydligt mer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi måste öka byggandet rejält av bostäder som vänder sig till hushåll med normala och låga inkomster. Då krävs en massiv satsning på hyresrätter med rimliga hyror och här når regeringens satsningar inte riktigt hela vägen fram, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

– Jag hade gärna sett att man satsade i linje med Österrike där det har legat på en procent av BNP under en längre tid. I Sveriges fall skulle det handla om i runda slängar 40 miljarder kronor om året, säger hon och lägger till att även en procent skulle vara för lågt med tanke på bostadsbristen.

Hos Fastighetsägarna Sverige låter det helt annorlunda.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Det regeringen beskriver som den största bostadspolitiska satsningen på 20 år är tillagat med ingredienser vars bäst-före-datum passerat. Investeringsstöd för bostadsbyggande har återkommande dömts ut av experter och avvisats av dem som förväntas bygga bostäderna, men regeringen har visat sig tondöv inför invändningarna, säger vd:n Reinhold Lennebo. ”Ett stöd för boende ska riktas direkt till individer och familjer, inte till byggbranschen”, skriver han också i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

Sveriges Byggindustrier är inne på samma precis samma linje som Fastighetsägarna.

– Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte har lett till att öka bostadsutbudet. Ett stöd för boende borde riktas direkt till individer och familjer och inte till byggbranschen, säger deras vd Ola Månsson.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Samtidigt som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna står mycket långt ifrån varandra i subventionsfrågan är båda organisationerna positiva till den del av budgeten som handlar om att ta fram byggbar mark, bland annat genom att sanera tomter där det i dag inte går att bygga

Annons

– Stödet för marksanering blir ett sätt att få fler kommuner att satsa, säger Juhlin och får medhåll av Fastighetsägarnas vd.

– Utvecklad infrastruktur och tillgång på byggbar mark är precis vad fastighetsföretag efterlyser för att kunna investera i fler bostäder. Här är regeringen på rätt spår och jag hoppas att de i sitt fortsatta budgetarbete väljer att prioritera dessa områden framför subventionspolitiska återställare, säger Lennebo.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är också överens på en annan punkt – och får medhåll av Sveriges Byggindustrier: Bostadspolitiken måste vara blocköverskridande. Huruvida det blir verklighet går inte att säga efter debatten i riksdagen efter att budgeten presenterades – bostadssatsningen nämndes knappt.

Fakta: Bostäder i budgeten

– Bostadsbristen ska bekämpas, lägenhet för lägenhet, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när budgetpropositionen debatterades i riksdagen. Under 2016 vill regeringen satsa 5,5 miljarder kronor på investeringar i fler bostäder. För åren 2017 till 2019 handlar det om 6,1 miljard per år.

Hyresgästföreningens önskemål om bostadssatsningar på minst 40 miljarder kronor om året ligger i nivå med statens utgifter för rättsväsendet (42 miljarder) samt försvar och krisberedskap (49 miljarder).

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.