Annons

Ingen hjälp att stoppa ombildningar i tingsrätten

Nyheter ​​Hyresgästföreningen ska inte hjälpa till att driva tveksamma ombildningar till tingsrätten. Anledningarna är att det tar för mycket resurser och att det finns risk för att föreningen anses driva politiska processer mot en svagare motpart.Men förbundsstyrelsen var inte enig i sitt beslut.
I framför allt Stockholm har Hyresgästföreningen vid ett tiotal tillfällen de senaste åren biträtt medlemmar med juridisk hjälp i tingsrätten för att stoppa ombildningar till bostadsrätt. Det har handlat om fall där ombildningen, enligt Hyresgästföreningen, inte skett på ett korrekt sätt.
 
Ett ombildningsärende är inte en hyrestvist som Hyresgästföreningen har skyldighet att hjälpa medlemmar med. Ibland har föreningen ändå valt att göra det. Men i går beslutade förbundsstyrelsen att föreningen inte längre ska driva sådana juridiska processer i tingsrätten. Anledningen är dels att det kräver stora personalresurser och att det sällan eller aldrig har lett till att ett hus där ombildning inte gått rätt till har förblivit hyresrätt.
– Det är oerhört resurskrävande att undersöka om flera hundra hyresgäster är skrivna på den aktuella adressen och har rätt att rösta vid köpstämman. Dessutom kan processen i tingsrätten ta flera dagar. Och även om vi får rätt i sak har ombildningen till slut blivit av ändå. Makten finns i bostadsbolagen och vill man sälja ger bolaget möjlighet till nya köpstämmor. Vi vinner slaget men inte kriget, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm och ledamot av förbundsstyrelsen.
I stället ska Hyresgästföreningen lägga resurserna på att intensifiera argumenterandet för hyresrätten i bostadsområden som är aktuella för ombildning.
 
Den andra anledningen är att det finns risk för att Hyresföreningen förlorar i anseende. Det kan uppfattas som att föreningen driver politiska processer och motverkar sina egna medlemmar som vill bilda bostadsrättsförening. Ofta blir stämningen mellan de hyresgäster som säger ja och nej till att bilda bostadsrätt hätsk.
– Många av våra medlemmar röstar ja vid ombildningar. Det viktigaste är att de gör det har skaffat sig kunskap. Den politik som bedrivs har skapat väldigt många konflikter ute i bostadsområdena, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.
Förbundsstyrelsens var inte enig i sitt beslut. Egon Frid från Skövde reserverade sig.
– Många av ombildningarna sker på ett odemokratiskt sätt. Jag tycker möjligheten att driva klandertalan i tingsrätten mot köpstämmor som inte gått rätt till borde ha funnits kvar. Hyresgästföreningen ska ta ställning för hyresrätten, säger Egon Frid.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.