Annons

Barnlek fixa ny park

Arvika Gräs i sanden, ruttnande rutschkana. Det finns många farliga lekplatser. I Arvika tog grannarna saken i egna händer och gick till värden med en skiss på ny lekplats.

​Gång på gång åker Klara Dahlström ned för den solgula rutschkanan. Hon är sju år och på besök hos mormor. Sen springer hon till gungorna.
– Jag gillar att gunga mest av allt. Vi har inga gungor i skolan, säger hon och svingar sig högt, högt.

Hur parken var innan, för drygt ett år sedan, minns hon inte. Men det gör mormor Kerstin Dahlström.
– Den var ju farlig! Det var bara en tidsfråga innan något skulle hända.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnorna som sitter runt de nya fräscha parkmöblerna håller med.
– Det var dåligt skött: gräs i sanden som inte var bytt på länge och rutschkanan hade börjat ruttna, säger Lisbeth Karlsson.

Annons
Och vad gör man då? Lider och tiger? Nej, inte grannarna på Styckåsgatan i Arvika. De gick samman i sin lokala Hyresgästförening och spaltade upp allt de ville förbättra. Gjorde till och med en liten skiss. Sen kontaktade de sin hyresvärd, Arvika bostads AB.
– Jag tror att många tänker att man inte kan vara med och påverka själva och därför låter bli att ens framföra sina åsikter. Och jag tänkte också att ”det här får vi väl gnata om igen och igen innan något blir gjort” – men det har gått väldigt lätt, säger Kerstin.
Att det bor förhållandevis få barn på gården har inte gjort skillnad.
– Parken är för alla barn – inte bara de som bor här. Och vi som är äldre har barnbarn som kommer på besök. Då är lekplatsen bra, säger Kerstin.
Grannarna på Styckåsgatan fick en ritning från hyresvärden att ge synpunkter på.
– De sa ”det är ju ni som bor här och känner till bäst vad som behövs”.
 
Den nya lekplatsen är anpassad efter EU-regler och har mjuka fallskyddsmattor under gungor och klätterställningar, i stället för sand. En bit ifrån finns en lite mindre sandlåda.
Lekplatsen har blivit populär.
– Vi har en 84-årig granne som provat allt här – utom sandlådan, berättar Lisbeth.

Fakta: Förhandlingsordning

Tänk på det här:

*Rötskadat virke och utstickande delar som kan skada. *För låga kanter på rutschbanor som gör så att barnen ramlar ut.*Lösa bultar i gungor och andra lekredskap. Slaka linor och utstickande spikar.*Om ett barn inte självt kan ta sig upp i t ex en klätterställning utan måste lyftas är barnet för litet för leksaken.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.