Vill ha extra lägenhet
när frun har mens

Mannen hävdar att han behöver en extra lägenhet att bo i när hans fru har mens. Skälet skulle vara hans religion. Men det räcker inte, anser hyresnämnden.
23 januari 2015 kl 07:00 Text: Gustaf Görfelt

Våren 2013 flyttade den 38-årige mannen och hans familj till en villa i Bergsjön. Men mannen behöll ändå kontraktet på den trea där de tidigare bott. 2014 ville hyresvärden säga upp kontraktet eftersom man misstänkte att mannen hyrt ut lägenheten svart.

I hyresnämnden förnekar 38-åringen att han hyrt ut bostaden eller låtit någon annan bo där. Istället hävdar mannen att han regelbundet själv använt lägenheten. Han anser att han behöver en extra bostad eftersom han är mycket spirituell och måste ha en privat sfär till bland annat meditiation "som hjälper honom att slappna av och finna frid".

Dessutom utövar mannen en traditionell form av afrikansk kristendom där kvinnor anses orena under menstruationen. Därför kan han inte bo med sin fru när hon har mens.

Hyresnämnden anser att hyresvärden visserligen inte kunnat bevisa att mannen hyrt ut trerummaren svart. De har inte heller kunnat motbevisa att han själv bott där i perioder. Men däremot kan inte mannens skäl till att vilja ha en extra komplementbostad anses tillräckligt starka.

Han har bevisligen tidigare bott tillsammans med sin fru även när hon har mens, och om han nu plötsligt inte anser att han kan göra det får han "rimligen ordna det på något annat sätt" skriver hyresnämnden i sitt beslut strax innan jul. Inte heller behov av lugn för att meditera kan anses vara tillräckligt starkt skäl. Hyresvärdens intresse av att kunna hyra ut lägenheten till någon annan, mer behövande person måste anses vara starkare.

Hyresnämnden beslutar därför att mannens kontrakt på lägenheten ska sluta gälla 31 december 2014. Han får dock uppskov med flytten till den 2 februari.

Gustaf Görfelt
Lokalredaktör
010-459 24 79
Publicerad: 23 januari 2015 kl 07:00 Uppdaterad: 23 januari 2015 kl 08:55
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.