Annons

Betalar vi för mycket i andra hand?

Jag och en vän delar en etta på 36 kvadratmeter i Täby. Vi betalar 12 000 kronor i andrahandshyra. Är detta rimligt? Vi har läst om den nya lagen som trädde i kraft i oktober 2019. Vi skulle gärna behöva hjälp då vi är två studenter som undrar om vi betalar för mycket.

Undrar: Tacksam för svar

Du skriver inte om det är en hyresrätt ­eller en bostadsrätt ni hyr. Det är ­viktigt för bedömningen. I mitt svar utgår jag här från att det är en hyresrätt ni hyr i andra hand. ­Huvudregeln är då att andrahands­hyran ska motsvara lägenhetens bruksvärde. Det innebär i praktiken att ni inte ska betala mer än vad förstahandshyresgästen betalar. Är lägen­heten möblerad kan beloppet ökas med högst 15 ­procent. Om ni dessutom har tillgång till bredband, p-plats eller liknande som hyresgästen betalar extra för, så ska ni även betala för det.
För bostadsrätter gäller en annan beräkning. Så har det varit redan innan de nya reglerna infördes den 1 oktober. De nya reglerna tar för övrigt endast sikte på avtal som tecknats efter den 1 oktober, och förändringarna gäller delvis andra frågor än den du ställde.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.