Annons

Det festas ­varje helg hos grannen – vad kan man göra?

Min syster som närmar sig 70 har bott i samma lägenhet i tio år. Hon har grannar som festar eller är högljudda varje helg fram till småtimmarna. ­Lägenheten tycks vara dåligt isolerad och detta gör sömn dessa tider omöjlig och påverkar hennes hälsa.

Hon har pratat med grannen ovanför, fått blommor och choklad och ursäkter men störningen fortsätter då lägenheten tycks användas av olika personer. Hon har en gång ringt störningsjoren som stoppade en fest i grannlägenheten, och har nu gjort en lista över när hon blir störd.

Borde inte hyresvärden ­kunna göra något utan att nämna hennes namn?

Undrar: MG

Hon har gjort helt rätt att när hon tagit kontakt med hyresvärden och anmält störningarna. Hon har ju också själv kontaktat de som stör.

Dessvärre verkar ju inte detta ha hjälpt. Hyresvärden kan skicka varningsbrev till de störande hyresgästerna. I det brevet behöver inte din syster bli omnämnd, det kan räcka med att hyresvärden skriver att grannar hört av sig eller att störningsjouren konstaterat störningar.

Om störningarna ändå inte upphör kan hyresvärden säga upp hyresgästen. Det kan leda till att det blir en prövning av uppsägningen i hyresnämnden och då kan representanter för störningsjouren vittna, men det troliga är att hyresvärden även vill att din syster ska vittna om störningarna. Då är hennes lista över störningar viktig.

Läs även Hem & Hyras guide om hur man hanterar en störande granne!

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.