Annons

Finns det en gräns för hur många man får bo?

Hej! I mitt hyreskontrakt står det ­angivet att lägenheten får ha ett maxantal på sex personer boende till­sammans. Av intresse för det ­juridiska – är det verkligen lagligt att ­specificera ­antal boende i en hyresrätt?

Självklart förutsatt att man inte stör och att boendet innebär överdrivet ­slitage.

Undrar: Madeleine

Det finns inga särskilda lagregler som anger hur många personer som får bo i en lägenhet. Det hyreslagen anger är att hyres­gäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick” och inte störa grannar eller omgivningen i övrigt.

Det finns generella normer för trångboddhet och i kontraktet kan hyresvärden ange ett tak för hur många personer som får bo i en viss lägenhet. Men hyresvärden måste bevisa att hyresgästen inte iakttar ”ordning, sundhet och gott skick” genom att visa på konkreta exempel i det enskilda fallet.

Det räcker inte med att det bor fler personer i lägenheten än den är avsedd för. Det ligger i och för sig i sakens natur att det kan bli svårt att leva upp till ­bestämmelsen om man bor riktigt många ­personer i en ­lägenhet.

Det kan exempelvis ­gälla att förslitningen kan öka, inomhus­miljön försämras då ­ventilationens ­kapacitet inte ­räcker till eller att förbrukning av vatten blir högre än vad som kan räknas som normalt för en lägenhet av en viss storlek.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.