Annons

Hur vet jag att värden har koll på radonet?

Hyresvärden säger att radonvärdena är bra, men brevskrivaren är orolig.

Hyresvärden har precis gjort en ­renovering i huset. Under den upptäckte jag att betongväggen som finns i min lägenhet har konstig färg. En undersökning visade att det är blåbetong. Har påpekat detta för hyresvärden, som inte tänker göra något åt det. Blåbetong är en källa för radon så jag är orolig, men hyresvärden säger att radonvärdena är bra och refererar till en annan lägenhet i huset. Finns det något jag kan göra för att jag ska veta att det är säkert att bo i lägenheten?

Undrar: Orolig

Be att få se ­resultat av de radon­mätningar som gjorts i huset. För att bedöma om ett flerbostadshus har förhöjda radonvärden behöver man mäta ett representativt urval av lägenheterna. Det räcker inte att mäta en enda lägenhet för att bedöma huset i sin helhet.
Om hyresvärden inte vill göra någon mätning kan du vända dig till kommunens miljökontor.

Kommunen kan förelägga hyresvärden att genomföra mätningar om man ­anser att det finns en risk för att radonhalten är för hög. Men det är inte alla kommuner som agerar.

Om du känner dig osäker kan du själv mäta radonhalten i din lägenhet. Du kan köpa en så kallad radondosa på nätet för ca 500 kr. Dosan ska ligga i lägenheten ­under ca tre månader under vinterhalvåret. Därefter skickar du in den för analys. Då får du klara besked hur det är i just din lägenhet.

Även om det är blåbetong i huset så innebär det inte att det med nödvändighet är förhöjda radonvärden. Det som avgör är var betongen är producerad. Viss betong avger radon fast det inte är blåbetong och tvärtom. Materialet ­betongen är gjord av avgör.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.