HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jag vill stå på kontraktet

Min man och jag bor i ett kommunalt bostadsbolag. Min man hade lägenheten från början. Vi är gifta sen trettio år. Förra året gjorde vi ett direktbyte till ett annat kommunalt bolag i samma stad. I samband med det sa vi att vi ville ha bådas namn på kontraktet till det nya bostadsbolaget. Vi blev nekade med förklaringen att vid direktbyte måste det vara exakt så som det var innan, inga förändringar kan ske. Hur kan vi göra för att vi båda skall få ha våra namn på kontraktet? Det är ju ändå 2020 nu.

Undrar: Sofie

Ni kan inte kräva att även du ska stå med som hyresgäst på hyresavtalet. Och det stämmer att hyresgäster ”kliver in” i ­varandras hyresavtal när man byter lägenhet med en ­annan hyresgäst. Det finns egentligen inget som hindrar att den nya värden därefter tecknar ett nytt avtal med er båda som hyresgäster. Men det är något som hyresvärden själv bestämmer. Jag vill ändå passa på att tala om att den ­make som inte står på kontraktet kan ha rätt att ta över kontraktet i vissa situationer. Möjligen kan det vara det ni vill säkerställa genom att ni vill att ni båda ska stå som hyresgäster på kontraktet.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!