HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Måste tv-avgiften betalas?

För närvarande betalar jag 200 kronor i månaden för att se på tv i min hyreslägenhet. Beloppet känns väl högt (på ett år blir det högre än den gamla tv-licensen, som jag ju ändå bidrar till via skatten numera).

Framför allt undrar jag hur det står till i ”valfrihetens” Sverige. Det kunde ju tänkas att jag inte alls hade lust att ha någon tv över huvud taget, alternativt att via en bordsantenn se ettan, tvåan och Kunskapskanalen. Eller söka mig till någon annan leverantör än Comhem.

Nu står visserligen tv-avgiften i hyreskontraktet och därmed gissar jag att det kan vara knepigt att få till någon ändring. Men ändå gnager det ju en del.

Är man tvungen att ha tv och betala den avgift hyresvärden bestämt?

Undrar: Björn Erik

I hyran ingår inte bara själva lägenheten med kök utan också olika gemensamma utrymmen, utemiljö och olika funktioner. Det innebär att man till exempel betalar för den gemensamma tvättstugan, lekplats, cykelförråd även om man faktiskt inte har behov av just det.

Man kan säga att man betalar för möjligheten att använda den gemensamma tvättstugan med mera. På samma sätt är det med tv-anslutning, fiber med mera – man betalar för möjligheten att ha internet och kunna se på tv.

När det sedan gäller leverantör av tjänster brukar Hyresgästföreningen förorda att hyresgästerna själva ska kunna kan välja vilken leverantör de vill ha, det som kallas Open choice.

Alla hyresvärdar ger inte den möjligheten, utan handlar upp en leverantör för hela fastigheten. Ofta motiverar man detta genom att man kan få ett lägre pris, som gynnar hyresgästerna. Baksidan är just det du pekar på – hyresgästerna kan inte välja själva.

Om avgiften är en del av hyran, ska den beaktas i de kollektiva förhandlingarna, förutsatt att det finns ett avtal om kollektiva förhandlingar (förhandlingsordning).

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.