HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ska jag betala för renovering efter annan hyresgäst?

Min lägenhet har omfattande skador från tidigare hyresgäst. Min värd när jag flyttade in lät mig hämta allt som behövdes för renovering gratis och själv göra arbetet. Nu har värden sålt huset och jag har bara hunnit renovera köket. Har även fått hyreshöjning. Nya värden har varit här och kollat på en fuktskada men tänker inte åtgärda. Fortsatt renovering måste jag bekosta. Rätt?

Undrar: LL

Hyresgäster betalar normalt för lägenhetsunderhåll via hyran. Det innebär att fuktskador ska åtgärdas. Likaså ska lägenheten underhållas genom omtapetsering, ommålning med mera. Lägenhetens skick avgör när det är dags. Vill inte värden åtgärda skadan kan du vända dig till hyresnämnden och begära att den förelägger värden åtgärdande. Nämnden kan också förelägga värden att utföra underhåll. Ta hjälp av Hyresgästföreningen med bedömning av vad du kan begära åtgärdsföreläggande för. Hyresgästföreningen kan, under vissa förutsättningar, hjälpa dig att ansöka till nämnden och företräda dig där. När det gäller hyreshöjningen så ska hyran spegla lägenhetens bruksvärde. Om hyran varit låg jämfört med bruksvärdet kan det ibland bli ganska höga höjningar. Kolla med Hyresgästföreningen om nya hyran är rimlig.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.