Annons

Ska jag gömma pengarna?

Jag är en 72-årig pensionär som bor i en trerummare i Stockholm. Något hyrestillägg har jag inte fått, på grund av att jag har besparingar. För att utöka pensionen har jag haft inneboende, då jag ändå haft ett extrarum, och allt har fungerat väl tills nu då covid-19 slog till.
Som sagt får jag inget bostadsbidrag då jag har besparingar på banken och går varje månad back med 5 000 kronor. Är det inte en rättighet att få bostadsbidrag om hyran uppgår till 65 procent av nettoinkomsten? Eller ska jag ta ut sparpengarna och ”gömma dessa i madrassen”?

Undrar: Hans

Endast barnfamiljer kan få bostadsbidrag. Pensionärer kan få bostadstillägg men vissa förutsättningar måste vara upp­fyllda. Din bostadskostnad, dina inkomster, tillgångar och familjesituation avgör om du kan få ­bostadstillägg.
Ytterst är det ett politiskt beslut om vad som ska krävas för att man ska få bostadstillägg. Så mitt råd till dig blir att ta kontakt med en företrädare för det parti du röstar på och beskriva din situation. Kanske kan du få svar på hur man resonerat när kraven ställdes upp och du kan höra hur ”ditt” parti ser på frågan idag och om de driver någon förändring.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.