HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden tvingar oss att ta hand om grovsopor

Min hyresvärd sopsorterar papper, plast, metall, tidningar, glas och ­matavfall. Grovavfall och farligt avfall får vi själva ta till sortergården. Det har hyresvärden informerat om på olika sätt, genom anslag i sophuset till exempel. Men flera av mina grannar vägrar att göra det och hävdar att det är ­hyresvärdens ­ansvar att ta hand om alla sopor. Som ­protest bygger de upp sophögar på golvet just innanför dörren i sophuset med stekpannor, lampor, sprejflaskor, batterier, gamla hårfönar och annat avfall som inte sorteras i vårt sophus. Trist och äckligt, en del grejer har snart legat där i ett år i denna ”sop-utpressning”. Inte kul för oss andra. Men har de verkligen rätt? Är det alltid hyresvärdens ansvar att forsla bort allt avfall, även hyresgästernas grovavfall och farliga avfall?

Undrar: Anette

Nej de har fel. Hyresvärden har ingen ­sådan skyldighet. Vissa hyresvärdar ­ordnar med det men då sker det på frivillig ­basis. Hyresgästerna får lämna grovsopor med mera på kommunens återvinningsstationer.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.