Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Dags att förnya oss – för barnens skull

På min gård bor väldigt många barn. De flesta är fortfarande ganska små. Jag hör ofta hur barnen leker och stojar på gården och skratten blandas då och då med gråt. Men det är härligt att se all lek. Fascinerande är det också att man känner igen de flesta lekarna från sin egen barndom. Kurragömma och ”tjuv och polis” ser lika kul ut som när jag var liten.

Vi har mestadels bra lekplatser i mitt bostadsområde. Det är vi hyresgäster som har sett till att de har rustats upp, genom vår lokala hyresgästförening. Det är framför allt Sissi, en av många unga, engagerade mammor i mitt bostadsområde, som har sett till att alla gamla saker på lekplatsen har besiktigats, reparerats och att barnen också har fått nya grejer.

Flera av de barn som i dag leker på min gård kommer säkert att vara morgondagens hyresgäster. Jag hoppas att bostadssituationen för dem som då vill flytta hemifrån kommer att vara annorlunda än i dag. Förhoppningsvis kommer det då att finnas massor med hyresrätter av alla de slag som framtidens unga kan flytta till.

Men för att det ska bli så krävs att vi är många som ställer krav och driver på dagens politiker att det ska byggas fler hyresrätter. Och det krävs att Hyresgästföreningen fortsätter vara en viktig aktör.

Hyresgästföreningen har funnits i nästan hundra år. Vår framgång bygger på att vi inte har stelnat i vårt sätt att arbeta utan hela tiden har vågat utvecklas i takt med omvärlden.

Nu är det dags att spana mot framtiden igen. I ett arbete som vi kallar Framtidsbyrån ska vi formulera vår vision för framtiden, så att Hyresgästföreningen kan fortsätta spela en aktiv och viktig roll i samhällsdebatten.

Vi ska förnya och förädla. Förnya de delar som kräver utveckling och förändring för att rusta oss för framtiden, och förädla det vi redan gör bra för att se till att vårt arbete blir ännu bättre.

Både medlemmar och förtroendevalda kommer att bjudas in att delta men vi kommer också att ta hjälp av både forskare och andra intresseorganisationer. Vi vill att Hyresgästföreningen ska betyda mer för fler.

Jag känner att jag har ett ansvar för de barn som stojar på min gård. Och jag tänker fortsätta arbeta aktivt i Hyresgästföreningen för att öka deras möjligheter att flytta hemifrån i framtiden.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.