Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Efterlyses: Modiga politiker som vill bygga!

Nyligen mötte jag en 22-årig kvinna som berättade att ingen av hennes kompisar bor ensam, alla delar en lägenhet. Så ser verkligheten ut för allt fler. Väldigt många unga människor delar boende, oavsett om de hyr i första eller andra hand. Och detta är då de ungdomar som har lyckats flytta hem-

ifrån. Det vanligaste är annars att den som är ung får börja sitt vuxenliv med att bo kvar hemma – eftersom bostadsbristen är så stor.

En 17-årig flicka som jag träffade i Göteborg berättade att hennes högsta dröm var ett eget rum. I dag delade hon rum med sina två bröder.

Trångboddheten påverkar inte bara möjligheten att få tillräckligt med avskildhet och vila. Det påverkar också barns och ungdomars möjligheter till studiero och lusten att ta med kompisar hem.

Så ska det inte behöva vara.

Men det är inte bara unga som bor trångt.

I mitt eget bostadsområde ser jag att fler och fler vuxna tvingas flytta hem till sina föräldrar när livet förändras och man separerar. Visst är det gulligt med barnbarn – men hur kul är det att som vuxen, med en egen familj, behöva flytta tillbaka hem till mamma och pappa, för att man inte har råd eller möjlighet att hitta ett annat boende?

En gång i tiden bestämde sig Sverige för att satsa på att människor skulle kunna leva och bo i bra bostäder. Man tog upp kampen mot undermåliga hus, utedass på gården och dusch i källaren. Dåtidens politiker bestämde sig för att det var ett ansvar för hela samhället att vi skulle bygga modernt och med kvalitet och att vi skulle bygga bostäder som människor hade råd att bo i. Bostaden sågs som en viktig del av vår välfärd och som en självklar rättighet. Ibland undrar jag om inte dåtidens politiker var mycket modigare än dagens.

Vi lever i en globaliserad värld. Allt fler av oss kommer i framtiden att flytta utomlands och resa, studera eller arbeta, under kortare eller längre tid.

Till Sverige kommer också människor från andra länder, både de som kommer hit för att arbeta och de som tvingas fly för sina liv. Vi ska fortsätta vara ett land där vi kan leva tillsammans.

Vi kommer att behöva modiga politiker som ser bostadspolitiken som ett ansvar för hela samhället och bostaden som en del av vår gemensamma välfärd. Framför allt behöver vi politiker som sätter fart på byggandet av hyresrätter till rimliga hyror.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.