Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

En åskskadad tjock-tv

Vill någon köpa en gammal tjock-tv som blixten har slagit ner i? Den är lagad nu (förutom text-tv:n som inte gick att rädda) och lider bara av en kräkgrön fläck till vänster i bild.
Vad tror ni, är det ens idé att lägga ut annonsen på Blocket? Min enda erfarenhet av Blocket är att försöka sälja två gamla bilar (gick inte alls) och sex kattungar (fem gick bra, sen blev marknaden plötsligt mättad).

Mina grejer tillhör inte Blockets storsäljare. Men har du fiskeutrustning som inte trasslat sig eller en gammal cykel kan du snabbt bli av med dem och få in lite pengar. Vi tipsar dig om hur du rensar förrådet, vaskar ut godbitarna och blir rik.

Kanske ska jag sälja lite möbler när jag ändå är på gång? Jag längtar efter luft och har minst en säng för mycket. Fast lika ljust och vackert som i Björn Ranelids eget hyres­slott blir det nog inte. Följ hans spänstiga steg in i paradvåningen (sidan 22) – men passa dig så du inte går därifrån med svarta fötter!
Alla har det inte som Björn Ranelid. Hyresgästerna i Herrgården i Malmö bor, namnet till trots, inte i något slott. När det stod klart för den lokala Hyresgästföreningen hur illa det var ställt ändrade man taktik helt.

Först anställdes en aktiv hyresgäst, Sedige Sarabagi, för att knacka dörr, prata med hyresgäster och bilda nätverk.Av det blev det kvinnoträffar, läxläsning och boskolor. Så flyttade en jurist och en förhandlare ut sitt kontor till verkligheten och fick både inblick och inflytande – och värden pressades att renovera.
Vintern är en märklig historia. Varje dag läser jag om hyresgäster som fryser i sina lägenheter, vattenrör som sprängs sönder, skolor som stänger. Samtidigt är dottern på väg till Malawi i Afrika. Hon går sista året på gymnasiet och ska göra fältstudier i en månad. Där är det regnperiod, stället som de skulle bo på är översvämmat och nu har ingen någon aning om någonting.

Nyss – nåja – var hon tio år och jag satte henne ensam på ett plan till Australien. Hon skulle träna gymnastik med deras landslag. Inte var jag det minsta nervös då. Nu tänker jag bara på hur hon ska kunna torka sovsäcken.
Jag vet, det är ett lyxproblem. Här hemma fryser uteliggarna så de inte kan sova, medan jag åtminstone just nu har ett tomt rum. Nåt är sjukt i ett rikt land som inte kan fixa bostad åt alla. Där har Björn Ranelid rätt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.