Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

En glasvas i skallen väcker grannarna

Ett djupt jack i parketten var det första tecknet. Ett krossat vinglas det andra. Sedan kom klagomålen från grannarna.

Jacket i golvet visade sig komma från en tung glasvas som åkt i golvet från sin plats längst uppe på en bokhylla. Och som märkligt nog fortfarande var hel (fast det är tveksamt om detsamma gäller det huvud som vasen passerat på vägen ner). Och grannarna, de hade allt skäl att klaga. Kanske till och med att ringa polisen.

Det är inte alltid enkelt att ha tonåringar i huset. Trots goda intentioner från allas håll har deras fester en tendens att spåra ur. Objudna gäster, en aning för mycket feststämning. Det har både jag och sonen lärt oss nu.

Störningar är ett återkommande ämne i Hem & Hyra, och då handlar det inte bara om hög ljudnivå. Ni läsare har säkert egna berättelser om hur ni blivit störda av eller stört era grannar. Då kan det vara bra att veta vad som gäller. Gå naken i tvättstugan är till exempel en störning som kan leda till att man blir av med kontraktet. Det är heller inte så bra att skottskada en granne, mata fåglar på balkongen eller att dunka på vävstolen hela dagarna.

Som hyresgäst är du alltid ansvarig för att inte du eller andra som bor i lägenheten stör grannarna. Det gäller inte bara tonårsbarn, utan även inneboende. Ragnhild och Alan låg sömnlösa många nätter innan de bestämde sig för att låta rumänska tiggare flytta in i dotterns övergivna rum. Det är ett beslut de aldrig ångrat. Nu bor Georgeta Vasile och hennes lillasyster Aurelia Marin hos Ragnhild och Alan och sprider glädje. Till och med grannarna har vant sig och flera av dem hjälper till vid behov. Några skjutsar Georgeta och Aurelia när de behöver komma någonstans, en annan granne låter dem se på tv inne hos sig.

Januari är tid för eftertanke, och för att städa ut efter de stora helgerna. Handen på hjärtat, vart tog granen vägen när den barrat klart? Eller den trasiga elljusstaken med sin långa elsladd? Förhoppningsvis inte i sopnedkastet. Vår reporter har följt med sopteknikern Jan Kull ner i underjorden och sett vad som orsakar stopp i sopsugarna. Hajhuvuden och uttjänta skidor till exempel. Även till synes oskyldiga saker som en slarvigt hopvikt pizzakartong i familjestorlek kan ställa till stora problem.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.